Annons
Nyheter

Rösta med huvudet om Stadshuset

Nyheter • Publicerad 5 juli 2006

Häromveckan behandlades i Ystads kommunfullmäktige ett så kallat medborgarförslag där jag föreslagit att Nya rådhuset skulle byta namn till det i mitt tycke mer relevanta Stadshuset. Som bekant är Nya rådhuset inte speciellt nytt och har inte fungerat som rådhus de senaste fyrtio åren. Dessutom finns det ju ytterligare ett rådhus vilket ibland orsakar förväxling.

Det vore nog svårt att finna en fråga som är mindre ideologiskt kontaminerad än just vad namnet på ett rådhus som inte är något rådhus borde vara. Därför kunde man väl förvänta sig att avgivna ja-röster och nej-röster duggat in från olika håll, oberoende av den politiska färgen på nyssnämnda fullmäktigemöte. Men icke så. Den borgerliga minoriteten röstade nästan mangrant för Stadshuset, medan vänstermajoriteten lika mangrant ville ha kvar den gamla benämningen. Man skulle möjligen kunnat ana ett konservativt tänkande hos dem som vill ha kvar det gamla namnet, och blotta ordet "rådhus" borde ju inte heller vara så populärt bland dem som sjungit "båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ned".

Annons

Pikant nog var det en socialdemokratisk ledamot som påtalade det värdefulla i att allt borde förbli vid det gamla - man kan förstå logiken när man erinrar sig att den socialdemokratiska "tillfälliga" värnskatten nu är 11 år gammal...

Dock - finns det något bärande skäl för en folkvald politiker att studera och analysera innehållet i den meterhöga pappershög som vederbörande varje år blir överöst med, om han/hon redan vet åt vilket håll han/hon skall rösta?

Alldeles oberoende av hur utfallet blev i denna specifika fråga så skulle jag föredra politiker som röstar med skallen och inte med ryggmärgen.

Stig Siljedahl

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons