Annons
Nyheter

Skänk även till glömda svenska barn

Nyheter • Publicerad 4 november 2008

Sverige visar sig väldigt ofta utåt som världens samvete – som i kampanjen Världens barn. Gång på gång har vi insamling till "dessa stackars barn".

I och för sig är det väl inget ont i denna form av välgörenhet, men varför visas det aldrig vart pengarna tar vägen? Hur stor del når den eller de som är avsedda att få hjälpen? Det finns så många mellanhänder, så även om det heter att insamlingen "oavkortat går till barnen" tillåter jag mig att tvivla.

Annons

Världen är inte korrumperad för inte. När jag får svart på vitt att varenda krona går till det den är ämnad, då ska även jag bidra.

Och, förresten, varför samlas det inte in pengar till de svenska barn, som omhändertogs av myndigheter förr i tiden och placerades ut lite här och var efter de styrandes godtycke? På institutioner, hos gamla senila och hos snåla ogina bönder fick de slita väldigt ont.

I regeln var det en präst och en föga kvalificerad doktor som styrde och då ingick inte så sällan även tvångssterilisering.

Som vuxna kan dessa nu se tillbaka på ett liv som var it ett rent helvete. Dessa har också varit barn även om få vill kännas vid det. Liksom andra världskriget så har de väl inte existerat.

Skänk dessa offer först och främst en tanke – och låt sedan nästa insamling gälla dessa!

Skänk en slant
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons