Annons
Nyheter

Skyddsjakt på oskyddad trafikant vid Brösarp

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

Av Jaktförordningens 20:e paragraf 3:e stycket framgår att motordrivna fordon får användas vid jakt i vilthägn efter den art som hägnet är avsett för.

Paragraf 8 i samma förordning beskriver att inom ett vilthägn, som uppfyller de krav som Naturvårdsverket föreskriver, får djur av den viltart som hägnet är avsett för jagas trots bestämmelserna om fredning.

Annons

Jaktförordningen förtydligar vidare att en gynnsam bevarandestatus hos arters bestånd i dess naturliga utbredningsområde inte får försvåras. Detta till trots börjar man ändå bli osäker på om inte kommunsamordnaren för Östra Skåne, Rune Mårtensson, givit motorfordonsförare lite för gynnsamma förhållanden som motverkar ovan skrivna? Vad jag syftar på är jakt med motorfordon på arten "oskyddade trafikanter" inom vilthägnet riksväg 19 genom Brösarp.

Att bygga gång- och cykelväg utmed riksväg 19 vid Brösarp skulle å ena sidan utöka viltvårdsområdet, men å andra sidan skulle detta faktum försvåra för motorfordonen att bedriva lyckad jakt på oskyddade trafikanter.

Är det därför Mårtensson kategoriskt förkastar alla planer på byggandet av en cykel- och gångväg parallellt med riksväg 19 genom Brösarp?

Mårtensson talar varmt om att i nollvisionens anda skall alla trafikanter kunna vistas i en bra trafikmiljö. Men Mårtensson har ingen nollvision. Han har en nollversion och den är selektiv. Bra trafikmiljö avser i hans version motorfordonen och inte den oskyddade trafikanten!

Skulle man våga sig på ett personligt påstående, att om Mårtenssons barn skulle ha vistats längs riksväg 19 norrut från Brösarp, då skulle det sannolikt funnits såväl gång- och cykelväg som gångtunnel, vajerräcke, skyddsbarriär, övervakningskamera och skolpolis? Men det är en nollutopi!

IroniMus

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons