Annons
Nyheter

Smyghöjningar att vänta

Jag läste härförleden om någon som tyckte att det var dags att Sverige moderniserades. Detta skulle ske om vi ändrade vår valuta till euro.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2003

Vi vet i dag att en euro kostar ungefär 9 kronor och 14 öre, så det blir en bekymmersam omräkning - åtminstone för dem som fortfarande vill betala kontant. Här kommer några exempel från en butik där jag brukar handla. Ett kilo potatis kostar 4:90 kronor, det skulle i den nya valutan bli 54 cent. Ett halvt kilo kaffe som kostar 29:90 kronor, skulle kosta 3 euro och 27 cent. Sex ägg 18:90 kronor, skulle kosta 2:06 euro. Lantbröd 18:50 kronor, skulle kosta 2:02 euro. En liter mjölk 7:70 kronor, kulle kosta 0:84 euro. Visst, det kan bli räkneproblem. Men jag tror inte vi behöver vara oroliga, ty priserna kommer säkert att avrundas uppåt. Det blev ju så i Tyskland. Tyskarnas tidigare D-Mark skulle motsvara 50 cent. Hur blev det? Jo, priserna blev snart uppjusterade - åtminstone på märkesvaror och tjänster - de kostar i dag lika mycket i euro som de kostade i D-Mark (rent siffermässigt). Nu en liten rättelse. Spänningen på den ström som hushållen köper är på 230 volt. Österlenpensionär

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons