Annons
Nyheter

Sök en ljusnande framtid vid horisonten

Nyheter • Publicerad 25 november 2009

För en tid sedan översvämmades vi av det ena nyhetsinslaget efter det andra som för tanken till en kommunalpolitisk charmoffensiv orkestrerat med viss kvinnlig list.

Allt föregicks i media av tråkigheter om till exempel avslöjandet av säkerhetsrisker i den nu ombyggda hamnen, miljöförbundets deklaration att pågående luftutsläpp och bullerbesvär från hamnen är ett folkhälsoproblem, pelletsfabrikens miljöpåfrestning för både friidrottsanläggningar och boende ända in till centrala stadsdelar, för att inte tala om förlustbygget av nya studentbostäder som nu inte behövs, en döende teaterkultur eller leken med erosionsproblemen.

Annons

Beskedet om nybyggnationen av bostäder välkomnas. Även arbetsplatser behövs. Men ska de komma genom att vindkraftsföretaget EWP etableras nära centrala stadsdelar, friidrottsanläggningar och fritidsområden? EWP själv säger om den egna verksamheten "att den består av tung verkstadsindustri som genererar buller, vatten- och luftföroreningar samt andra störningar för omgivningen". Ska de då ligga vid Världens ände, det enda attraktiva område där Ystad skulle kunna profilera sig för all framtid?

Kommunen säger sig vara beredd att finansiera anläggningen av en kaj och omläggningen av Dragongatan. Dessutom vill kommunen nu aktivera en överspelad översiktsplan och en fördjupa planering för Västra hamnen. Gröningen kommer att försvinna. Sandskogen hotas av tunnelbyggen och rivning av fritidshus. Friidrotts- och friluftslivet skadas.

Funderar ingen på alternativ?

Hamnutbyggnaden, med nu nödvändiga reparationer, kostar vida över 150 miljoner kronor. Den gagnar i stort bara Polentrafiken, en trafik som till augusti i år går med en förlust om cirka 6,1 miljoner kronor. Avveckla den men värna om Bornholmstrafiken som ger ett stort positivt bidrag till hamnbolaget.

Ger de genom YA förkunnade nyheter hopp om en lysande framtid för Ystad? Jag tvivlar.

Att locka hit EWP kommer att kräva investeringar om minst 500 miljoner kronor för grund-, kaj- och vägarbeten. Den planerade hamnflyttningen kostar minst 1 500 miljoner kronor. Allt leder till en ökande skuldsättning och eftersom inkomsterna är osäkra, riskerar allt att leda till stora förluster, som i den av kommunen favoriserade Polentrafiken. Men värst av allt tror jag är att kommunledningen riskerar att sälja ut Ystads själ.

För att inte släcka hoppet om en ljusare framtid för Ystad rekommenderas Kristina Jönsson, övriga i kommunledningen och alla folkvalda som alternativ en fördjupad studie av Horisonten-projektet och en varsam planering för västra hamnen.

RED . Kommun- och hamnledning har beretts möjlighet till kommentarer.

Peter Keusen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons