Annons
Nyheter

Stoppa ”sms-anställningarna”

Nyheter • Publicerad 30 juni 2014

Svenska kommuner ska som arbetsgivare vara förebilder för mönsterarbetsplatser där de anställda tas om hand på bästa sätt.

Vi socialdemokrater vill att kommunerna ska ta ledningen och vara föregångare. Vi vill satsa på trygga anställningar med bra arbetsvillkor och utveckling för personalen. Heltid ska vara en rättighet och grund för alla anställningar. Det måste bli ett stopp på staplandet av visstidsanställningar. Tyvärr prioriterar inte alliansregeringen detta utan vill ha systemet kvar. Det är en gammaldags inställning som är helt oacceptabel.

Annons

Det funkar inte att använda deltidsanställningar så flitigt som det görs idag under alliansregeringens regi. Inte heller kan visstidsanställningar fortsättningsvis staplas ovanpå varandra.

Timanställningar innebär att vikarier arbetar under osäkra anställningsförhållanden år ut och år in, med telefonen nära till hands utifall arbetsgivaren ringer eller skickar sms om arbete med kort varsel. De osäkra anställningsformerna bidrar till en dålig arbetsmiljö som gör att människor blir sönderstressade och sjuka; att de slits ut och tvingas arbeta mindre än vad de vill, samt har en låg lön. Bättre personalplanering gör att timvikarierna kan få längre anställningar och slippa stå på tå dygnet runt. Det får vara slut på dessa sms-anställningar nu!

I en hälsosam arbetsmiljö som präglas av delaktighet och inflytande blir det möjligt att påverka och styra sin egen arbetsdag. Vi måste se till så att människor orkar arbeta så mycket de vill och kan tills de går i pension inom den kommunala sektorn.

Ett sunt och demokratiskt arbetsliv som tar hand om människor är vad vi behöver mer av i kommunerna. Det är dags att det förverkligas nu!

INTERNAL INTERNAL
Roger Jönsson, Skåne Riksdagskandidat, län södra Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons