Annons
Nyheter

Svenska nyheter i skymundan

Nyheter • Publicerad 9 november 2009
Det är för lite nyheter från Sverige i nyhetssändningarna tycker insändarskribenten. Arkivbild: Anders Wiklund/SCANPIX
Det är för lite nyheter från Sverige i nyhetssändningarna tycker insändarskribenten. Arkivbild: Anders Wiklund/SCANPIXFoto: 

Hallå Sverige!

Ja, snart får man väl ropa så – för vart har vårt land tagit vägen i de dagliga radio/tv-nyheterna?

Annons

Varje morgon inleds nyhetsrapporteringarna med uppgifter om hur många som dödats av så kallade självmordsbombare i Irak, Afganistan, Pakistan. Sedan fortsätter på samma vis rapporter varje halv- och heltimme hela dagen med justeringar om antalet dödade.

Varför nedprioriteras nyheter som berör vårt land in- och utrikes?

Trots allt lever vi ju i Sverige, men intresset för denna typ av nyheter tycks vara minimalt bland dagens journalister. Vi är många som är intresserade av vad som händer även här i vårt eget land.

Nyheter från Norden och övriga Europa är lika styvmoderligt behandlade.

Att som vissa journalister påstå att vi "måste ha det globala perspektivet för att förstå vår omgivning" samt att det numera finns så "många människor här som är intresserade av vad som händer i deras hemländer" är bara besserwissersnack. De flesta av dessa människor har tillgång till oändliga tv-kanaler och internet där de ändå hämtar sin information. Kanske skulle de vilja veta vad som händer där de nu bor, i stället för att ideligen påminnas om våldet i Irak, Afganistan, Pakistan.

Kerstin Cedergren, Vitemölla
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons