Annons
Nyheter

Swedbank borde skämmas

Nyheter • Publicerad 28 november 2008

Ett av de mest cyniska erbjudanden som någon svensk bank mig veterligen riktat mot yngre medborgare sprids i dagarna av Swedbank. Så här börjar det:

"När man har blivit tillräckligt gammal att både rösta och ta körkort, kan det vara bra med lite extra handlingskraft inför julhelgen. Och nog för att det kommer en lön i december också, men det hjälper knappast den som vill ha allt klart till den 24:e. Vi skulle därför vilja erbjuda dig Swedbank Mastercard. Det är ett sätt att få lite mer handlingskraft när det behövs."

Annons

I fortsatt insmickrande och frestande ordvändningar försöker man slå i personer som nyss fyllt 20 att ett Mastercard med effektiv kreditränta på 19,22 procent(!) vid 20 000 kronor är "förmånliga" villkor och inför julen lämpligt att använda på ett som det står "förnuftigt sätt".

Som om inte tillräckligt många ärenden redan hamnat hos kronofogden sedan ungdomar frestats använda sina mobiltelefoner alltför vidlyftigt. Som om inte tillräckligt många ungdomar redan fastnat i skuldfällan.

Är det verkligen förenligt med god banketik att i en global finanskris locka ungdomar att skuldsätta sig till en effektiv ränta på nära 20 procent? Som minimikrav gäller att man har en årsinkomst på minst 100 000 kronor, cirka 8 400 kronor i månaden. Det skrivs i erbjudandet att det kommer en lön i december också. Men många unga på arbetsmarknaden är projektanställda eller vikarier. Vad händer med deras handlingskraft när kortkrediten ska betalas och projektanställningen/vikariatet är slut? Är tanken att mamma och/eller pappa ska ta över då?

Vid ovannämnda årsinkomst och max utnyttjat kreditbelopp blir månadskostnaden 1 783 kronor i 12 månader. Efter skatt har den unge kredittagaren enligt ovanstående förhållanden cirka 5 900 kronor att "leva på". Av dessa går 1 783 kronor till ränta och amortering till banken. Resterande 4 117 torde knappast räcka ens till hyran och ännu mindre till någon "handlingskraft".

Nog för att man förstår att Swedbank ligger risigt till. Men att utnyttja ungdomar på detta sätt för att snygga till resultatet är cyniskt i överkant och allt annat än handlingskraft. Skäms Swedbank! Swedbank tar och har alltid tagit ett stort ansvar som folkbildare när det gäller privatekonomiska frågor. Vi är många som har vuxit upp med Lyckoslanten och de karaktäristiska Spara och Slösa. I modern tappning finns nu Ekonomikompassen som är ett webbaserat verktyg för att göra ekonomiska kalkyler för att få bättre grepp över sin privatekonomi. Målet är att framför allt unga ska lära sig mer om ekonomi för att kunna fatta bättre ekonomiska beslut i sin vardag.

När det gäller det här specifika erbjudandet så håller vi med om att formuleringarna kan uppfattas som olämpliga. Vi försöker generellt hålla en mer återhållsam ton. I det här sammanhanget är det dock viktigt att poängtera att vi i förväg alltid genomför en kontroll av återbetalningsförmågan hos våra kunder vid den här typen av erbjudanden. Vi har också gått igenom att kunderna inte har betalningsanmärkningar. Erbjudandet skickades med andra ord enbart till personer som vi bedömer kan hantera ett betal- och kreditkort på den här nivån.

Med ett betal- och kreditkort får kunden en räntefri kredit i upp till 55 dagar. På vår webbplats kan alla räkna på hur mycket ett köp kostar om krediten utnyttjas under längre tid.

Vi vet att våra kunder efterfrågar möjligheter att jämna ut sina ekonomiska toppar och dalar. Vi vet också att unga vuxna dagligen möts av andra erbjudanden både i handeln och sms-lån som oftast har betydligt högre räntor och kostnader. Att samla sina krediter i en bank där man också kan få rådgivning om sin privatekonomi är ett bättre alternativ.

Ingvar SvenssonCatrin Fransson, vice VD och chef Kunderbjudande & Produkter, Swedbank
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons