Annons
Nyheter

Tomma lokaler får inte styra vården

Nyheter • Publicerad 23 november 2006

I YA den 18 novemberslår Simrishamns kommunstyrelseordförande Christer Akej (m) ett slag för att den palliativa verksamheten i sydöstra Skåne – när den nu efter två år som projekt skall permanentas, bör den förläggas till Simrishamn.

De av honom framförda argumenten är att det finns tomma lokaler och lugn miljö i Simrishamn. De dolda skälen är omsorg om arbetstillfällen i Simrishamn. Sjukvård handlar emellertid inte i första hand om tomma lokaler, inte heller om arbetstillfällen, utan om tillgänglighet, yrkeskompetens och kostnadseffektivitet – många sammanfattar detta med ordet kvalitet! Inte minst moderaterna har i den senaste valrörelsen hävdat detta.

Annons

I drygt två år har den palliativa verksamheten (PaVe) i sydöstra Skåne funnits. Den har bevisligen blivit mycket uppskattad såväl bland patienter som närstående, liksom i den hemsjukvård den samarbetar med, och dessutom inom bland andra distriktets kirurgiska, invärtesmedicinska och gynekologiska verksamheter.

PaVe:s verksamhet består av tre olika delar.

+ Den viktigaste är stöd till vården av svårt sjuka cancerpatienter i hemmet, som bedrivs i intimt samarbete med kommunernas distriktssköterskor.

+ När detta ibland inte räcker till finns Pave:s sex vårdplatser inne på lasarettet i Ystad. Dessa vårdplatser är inte i första hand tänkta som vårdplatser för hospicevård, det vill säga vård som avser att ta hand om den döende patienten och närstående ända fram till livets slut. I stället är dessa huvudsakligen avsedda för intensiv vård när framförallt kvalificerad smärtlindring behöver utprovas, ofta i samarbete med specialiserad narkosläkarverksamhet och läkare med stor erfarenhet av röntgenologiskt styrda ingrepp, eller läkare med kunskap och beredskap för cancerkirurgi. Denna verksamhet gynnas självklart av närheten till läkare, annan personal och de övriga resurser som krävs, och som finns i Ystad, men inte i Simrishamn.

+ Den tredje delen av verksamheten utgörs av nära samarbete med framförallt kirurgkliniken i Ystad som i hög utsträckning behandlar och vårdar cancerpatienter. Flera gånger dagligen besöker läkare och sjuksköterskor från den palliativa avdelningen kirurgavdelningarna för att bistå i behandlingen av dessa våra svårast sjuka patienter, en patientkategori som överhuvudtaget inte vårdas i Simrishamn.

Den palliativa vårdens patienter utgörs till mer än 80 procent av patienter som vårdas, eller vårdats, på kirurgkliniken i Ystad. Dessa patienter kommer i hög utsträckning från Simrishamn och Tomelilla. Många av dessa patienter behandlas med cytostatika/cellgifter på cytostatikamottagningen i Ystad, som ligger vägg i vägg med den palliativa verksamheten, vilket är av stor vikt för ett smidigt omhändertagande av dessa patienter. Sådan verksamhet finns inte i Simrishamn.

Simrishamn kan förvisso erbjuda en lugn vårdmiljö, men det är, som beskrivits ovan, inte detta som det främst handlar om när det gäller lokaliseringen av den framtida palliativa vården i sydöstra Skåne. Vår erfarenhet av de senaste årens palliativa verksamhet talar dessutom för att närhetsfaktorn är viktig. Patienter från Simrishamns kommun är, i motsats till patienter från Tomelilla (förutom också förstås de tre andra kommunerna) kraftigt underrepresenterade inom Pave, såväl vad gäller hemsjukvård som sluten vård.

I 30 år har framförallt våra sjukvårdspolitiker på ett, enligt min uppfattning, föredömligt sätt hävdat principen – "patienten i centrum". Att svika denna princip för ack så viktiga, men krassa arbetsmarknadsskäl riskerar att förpassa den palliativa vården i Sydöstra Skåne tillbaka dit den var för tre år sedan – till ett vitt fält på kartan!

HC Lennér

Medicinskt ansvarig läkare

Annons

Palliativa verksamheten

Ystads-Österlens sjukvårdsdistrikt

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons