Annons
Nyheter

Upplysning om bilbelysning

Nyheter • Publicerad 19 november 2009

Xenonljus – vad är det?

Det är ett speciellt strålkastarsystem som lyser ordentligt, och därför inte kräver extraljus på bilen. Tydligen ett så okänt fenomen för många.

Annons

Häromkvällen körde jag, med halvljus(!) på, till Simrishamn. Sju mötande bilister trodde tydligen att jag hade helljus och blinkade med helljuset mot mig och fem gjorde samma sak när jag körde i andra riktningen. Vissa var riktigt tuffa – de inte bara blinkade (jag antydde med en kort blink med ljustutan att jag faktiskt hade halvljus på) utan de behöll helljuset! Värst var långtradarföraren som satte allt han hade i ljusväg rakt i ansiktet på mig!

Har skåningarna aldrig hört talas om dessa ljus? Det mesta man möter är visserligen gulaktiga "plirkor", där man inte kan se om de man möter har hel- eller halvljus på grund av usla reflektorer. Men för sjutton, räkna inte med att alla är lika dåligt rustade i höstmörkret!

Upplys
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons