Annons
Nyheter

Välbehövlig uppdatering angående dagens ungdom

Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

Kommentar till signaturen Framtiden börjar nu (den 19 januari).

Bästa, vuxen(?). Vi vet precis som du inte heller om vi ska skratta eller gråta – över dina åsikter om ungdomars behov av finansiella medel. Hur mycket vet du egentligen om dagens ungdomar? Kanske dök frågetecknet upp på grund av att det, trots allt, var länge sedan du var där vi befinner oss i dag.

Annons

Du skriver att "barnbidraget och studiebidraget bör väl tillfalla den som är din vårdnadshavare för att bidra till de kostnader som finns" för oss ungdomar, och så är väl ändå oftast fallet. Det som du kanske har missuppfattat verkar vara att många föräldrar ger barn- eller studiebidraget till sina ungdomar för att de, just som du verkar vilja, ska lära sig hantera pengar och sin ekonomi. Dock är det väl upp till var och en vårdnadshavare att bestämma vilka regler som ska finnas kring studiebidraget och detta är mycket individuellt från familj till familj.

Dessutom borde du veta att studiebidraget går direkt in på våra konton, dagen efter man fyllt 18 år. Detta för att vi själva ska ha möjligheten att välja hur vi ska spendera pengarna.

Du skriver; "Se till att hitta ett arbete så att du kan tjäna pengar och ta hand om dig själv." Du får mer än gärna erbjuda oss ett extraknäck på fritid eller sommarlov om du kan hitta något åt oss! Vi är tre tjejer som försökt i evigheter, ända sedan vi blev tillåtna att arbeta. Kanske har du inte märkt att tiderna förändrats, att det är svårt att hitta arbete i dagens samhälle och att många går arbetslösa. Vad jobbar du själv med?

Ingen av oss har, som du säger, tänkt att bli omhändertagna av våra föräldrar eller samhället för evigt. Vi är faktiskt 18 år och förstår bättre än så.

Anledningen till att vi har svårt att ta ett arbete är också den att studierna tar en hel del tid, nu för tiden. Och studier anser vi är ett måste om man ska kunna bli något och lyckas här i livet. Numera är konkurrensen otroligt hård om antalet universitetsplatser. Som sagt har tiderna förändrats och en universitetsutbildning behövs i de flesta fall.

Att du hade ditt första arbete när du var 11 år säger inte mycket och att det inte var många år sedan har vi svårt att fatta. Våra föräldrar arbetade också vid den åldern, men det var i alla fall 40 år sedan!

Poängen med hela insändaren (signaturen Ungdom i Ystad, 16 januari) var ju att barnbidraget är högre än studiebidraget efter den senaste höjningen. Vi anser själv att ju äldre man blir desto större utgifter har man, om inte till annat så i alla fall till studier. Barn- och studiebidrag är ju i grund och botten samma sak och har alltid varit ungefär lika stora. Tilläggas bör att barnbidraget utbetalas 12 månader om året vilket ger en total summa på 12600 kronor, studiebidraget däremot bara 10 månader vilket ger cirka 3000 kronor mindre om året. Även om studiebidraget höjs till 1050 kronor kommer vi studerande att få cirka 2000 kronor mindre om året!

Hoppas du fått dig en tankeställare och att du nu känner dig bättre uppdaterad beträffande dagens samhälle!

Framtiden HAR börjat

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons