Annons
Nyheter

Vem vårdar vårdarna i Skurups kommun?

Nyheter • Publicerad 2 juli 2007

I YA (den 26 juni) omnämndes bland annat personalbristen bland sjuksköterskorna inom Skurups kommun. Ett problem som återfinns även i andra delar av vården inom kommunen.

Personal finns inte tillsatt på turer någon dag framåt och sommarscheman saknas. På vissa arbetsplatser har det under våren funnits flera olika scheman, vilka avlöst varandra och som har bidragit till förvirring och ovisshet i personalgrupperna.

Annons

Skurups kommun präglas av en organisation som fysiskt och psykiskt sliter ut anställda, som sjukskrivs eller söker sig till andra arbetsplatser. Hur långt skall det gå innan kommunen inser att anställda inte är en förbrukningsvara och att det är människor, inte maskiner, som vi jobbar med? Personalpolitik handlar om långsiktighet och om förtroende, något som Skurups kommun saknar.

Den ekonomiska friheten är en av de viktigaste frågorna för att uppnå en ökad jämställdhet. I detta ligger att ha en lön som man skall kunna leva på och vara ekonomiskt oberoende av en man, som har en "riktig" lön.

Medan andra kommuner har insett vikten i att avskaffa den ofrivilliga deltiden i de starkt kvinnodominerade yrkesgrupperna för att öka jämställdheten gör Skurup kommun tvärtom. I ett läge då det är ont om personal väljer de att sänka tjänster inom vården från 70 till 56 procent. Flera anställda som får behålla sina deltidstjänster på 70 procent har redan tidigare tvingats ta ett eller fler andra jobb för att få ekonomin att gå runt. En tillvaro som är varken ett okej liv eller en okej arbetssituation. Rätten till heltid är en av de viktigaste frågorna i dag för att kunna ta ett steg närmre ett mer jämställt samhälle.

Det är på tiden att Skurups kommun tar ansvar för sina anställda och tänker långsiktigt om de i fortsättningen önskar behålla den kompetens som finns inom kommunen.

Nu är det nog! Sluta jävlas med våra liv! Ta ert ansvar, både politiker och tjänstemän!

Förenade vårdare

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons