Annons
Nyheter

Vi värnar om vårt lasarett

Nyheter • Publicerad 12 juni 2014

Lasarettet i Ystad har under de senaste åren drabbats hårt av de nedskärningar som den moderatledda regionledningen tvingat sjukvården till. Konsekvensen för lasarettet i Ystad har varit att verksamheter flyttat och vårdplatser stängts. Det har skapat en sämre tillgänglighet för Ystadsborna och en pressad arbetssituation för vårdpersonalen.

Vi socialdemokrater vill därför vara mycket tydliga med att vi värnar lasarettet i Ystad. Vinner vi valet i september kommer vi sätta stopp för de ogenomtänkta omflyttar som görs. Dessutom kommer vi vända den nedmontering av vården som år av för lite resurser fört med sig i form av minskat antal personal och vårdplatser. De boende i Ystad med omnejd behöver sitt sjukhus – därför kommer vi att satsa på att utveckla och förbättra lasarettet i Ystad.

Annons

Det finns många fördelar med ett mindre sjukhus som Ystads. För gamla och sköra patienter som behöver söka sig till vården ofta är det tryggt att vara på ett mindre sjukhus. Här hittar de och känner kanske personalen, vilket inte är fallet om de istället hänvisas till ett större och mer anonymt sjukhus.

Ystad har drabbats hårt av nedskärningarna. Förra året flyttade slutenvårdsortopedin hastigt till Kristianstad och Hässleholm. Vi var många som var kritiska mot flytten eftersom den inte gynnade patienterna som fick transporteras i ambulans över halva Skåne. Vi fick tyvärr rätt, flytten har visat sig skapa onödigt lidande för gamla och ofta multisjuka patienter. Men flytten har också kostat drygt 30 miljoner kronor och nu ska ortopedin flyttas tillbaka igen. Det är skattepengar som hade kunnat användas bättre!

Detta är bara ett exempel på den moderatledda regionledningens bristfälliga ledarskap över sjukvården. Regionledningen tycks helt sakna en tanke kring hur sjukhuset i Ystad ska bli bättre på att bemöta de behov som befolkningen har. Istället för man en politik som enbart går ut på att skära ned och avlöva sjukhuset på verksamhet. För att hålla budget under 2014 måste sjukvårdsförvaltningen Kryh, där Ystad ingår, spara ytterligare 150 miljoner kronor. Det riskerar att drabba patienterna hårt.

Socialdemokraterna har en annan politik för sjukvården. Vi tycker att lasarett i Ystad är viktigt. Vinner vi valet i september kommer vi sätta stopp för nedskärningarna och istället tillföra mer resurser. Under nästa mandatperiod lovar vi att anställa 2 000 fler i vården i hela Skåne. Det kommer innebära många nya vårdanställda för Ystad.

INTERNAL INTERNAL
Henrik Fritzon (S) och Stefan Malmberg (S)
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons