Annons
Nyheter

Vilka hästar far egentligen illa?

Nyheter • Publicerad 2 januari 2006

Läste i lördagens YA om att någon anmält en hästägare i Lindby vars hästar saknade vindskydd och täcken i det dåliga vädret.

Utan närmare kännedom om det aktuella fallet säger lagen att "Utegångsdjur ska ha tillgång till ligghall eller annan byggnad, som ger dem skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggplats." Utegångsdjur är de som är ute eller har möjlighet att vara ute under halva dygnet eller mer.

Annons

Om de aktuella hästarna tas in på kvällen är således allt okej. Och att de då står ute i snön på dagen är med stor sannolikhet bara nyttigt ur ett rent hälsoperspektiv. Och har de vinterpäls är denna också betydligt effektivare än täcken (man ser sällan älgar eller rådjur med täcken).

Det som gör att jag reagerar är att det är relativt vanligt att läsa om dylika "anmälningar". Men sällan eller aldrig anmäls någon som låter sina hästar stå inomhus med lindor och dubbla täcken 20 timmar om dygnet eller mer. Trots att det är betydligt menligare för både hästens mentala och fysiska hälsa.

En stallexpert och veterinär sa en gång på ett föredrag "Jag har aldrig träffat på en häst som blivit sjuk av drag och blåst, men många som fått avlivas på grund av luftvägsåkommor de fått av dålig stalluft".

Uppfödare

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons