Annons
Nyheter

Visa barnen respekt och hänsyn

Nyheter • Publicerad 4 november 2008

Kommentarer till insändaren Ansvariga i Simrishamn blundar för problemen (den 31 oktober).

Jag blir glad när jag ser en förälder som reagerar och agerar.

Annons

Skolan har stora barngrupper och detta har även vi som jobbar på förskolan. Jag jobbar på en förskola i Simrishamn där barnantalet är på tok för högt, både för personaltäthet och lokalutrymme. Att elever i behov av särskilt stöd ökar är inte alls konstigt med tanke på att de "måste slåss" för att få utrymme.

Sedan ställs det krav på att pedagogerna ska kunna se till varje individs behov och möta alla olikas behov – hur ska det vara möjligt när då ett antal barn är mer "stökiga" och mycket energi går åt att lugna dessa?

Att politiker och bun-tjänstemän verkligen kommer ut och tittar på hur det verkligen är i verksamheten tycker jag är en utmärkt idé. Jag tror ni är välkomna när som helst på alla barnomsorgsställen för att se hur vi har det.

Vänd på det och tänk vad ni politiker skulle tycka om att vi pedagoger sade åt er att ni skulle följa den ena regeln efter den andra, när vi inte har en aning om hur det ska gå till. Jag tror att många av er som bestämmer inte vet hur vi måste kämpa för att försöka finna praktiska lösningar eftersom vi har så vansinnigt stora grupper. Det är endast kvantitet som finns i fokus, samtidigt som vi ute i verksamheterna gör allt för att det ska bli kvalitet. Ändå kan vi få klagomål och synpunkter från både föräldrar och samhälle.

Ta en funderare på hur det skulle kännas att dela på en liten avgränsad yta med 23 stycken andra utan att kunna krypa in i en liten vrå och bara få vara själv en stund – det har inte våra barn någon möjlighet till.

Hoppas fler föräldrar reagerar och inte minst agerar, för vi pedagoger kämpar dagligen med att utföra ett perfekt jobb efter läroplan, föräldrarnas krav, samhällets krav och inte minst politikernas krav. Hoppas ni som sitter och bestämmer har precis lika många svåra krav och kan börja ta hänsyn till att vi strävar efter att stödja och utveckla framtidens människor.

Våra barn, som är så betydelsefulla, borde få all respekt och hänsyn. Just nu får de inte det, tyvärr.

Kämpande förskollärare
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons