Annons
Nyheter

Visst finns det hopp

När en kommunpolitiker eller kommunal chef säger att "vi måste spara", utan att genast föreslå minskad ersättning till sig själv och sina gelikar, är detta samma som att säga: jag är viktigare än barnen - politiker och tjänstemän är viktigare än gamla och hjälpbehövande.
Nyheter • Publicerad 19 november 2002

Bakom vissa beslut döljer sig kusliga värderingar och en motbjudande människosyn. Bun-beslutet i Simrishamn om nedskärningar med tio miljoner gör många människor ledsna och förbannade. Dock har de drabbade någonting på sin sida som gör att nedskärningseffekterna kan neutraliseras effektivt - lagstiftningen. Arbetande personal har inte bara rätt, utan också skyldighet att stoppa till exempel undervisning, om personal eller elever hotas eller skadas. Man ska omedelbart ringa arbetsledning, socialtjänst och givetvis föräldrar - och verksamheten stoppas. Kommunledningen är skyldig att undanröja allt som förhindrar att miljön där barn vistas är säker och fri från hot och skaderisker. Föräldrar har naturligtvis en moralisk plikt att inte lämna sina barn i en miljö där dessa hotas, behöver vara rädda eller riskerar att skadas. Efter den 16 december - och före med för den delen - kan personal lägga ner arbetet och skicka hem barnen så fort våld eller hot om våld konstateras. Det kan aldrig innebära arbetsvägran när man skyddar barn. Personal och föräldrar kan lätt besegra Simrishamns kommun. Lätt! Erfaren kommunekonom

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons