Annons
Nyheter

Brand på atomubåt släckt

Branden ombord på den ryska atomubåten Jekaterinburg i Murmansk är släckt. Ingen förhöjd radioaktiv strålning har uppmätts, enligt ryska myndigheter.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011

Ubåten fattade eld när den låg för reparation i en torrdocka på ett varv i Murmansk. Branden började i byggnadsställningarna runt båten, och spred sig sedan till skrovet. Efter att först ha vattenbombat ubåten i flera timmar sänkte brandbekämparna båten delvis i vatten.

– Elden har lokaliserats, sade den ryske krishanteringsministern Sergej Sjojgu mer än nio timmar efter att branden brutit ut.

Annons

Hans kommentarer, från ett kontrollrum i Moskva där han ledde räddningsarbetet, antydde att det fortfarande brann men att elden var under kontroll. Senare uppgav försvarsdepartementets talesman att elden var släckt, rapporterar Interfax.

Enligt myndigheterna hade ubåten tömts på kärnvapen innan den lades i docka. De båda reaktorerna var avstängda.

Varvet i Murmansk ligger nära gränsen till Norge och olyckan oroar Nils Böhmer vid den norska miljöstiftelsen Bellona, som har kontor i den ryska staden. Eftersom ubåten nu tar in vatten i utrymmen där manskapet håller till, finns det risk att vattnet även når in i reaktorutrymmet, säger han till NTB.

En brottsutredning har inletts med misstanke om att militär utrustning skadats genom försumlighet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons