Annons
Nyheter

"Breivik frisk nog för straff"

Att frikänna massmördaren Anders Behring-Breivik från tillräknelighet och straff på grund av sjukdom är – av vad som framkommit i utredningen – stötande oprofessionellt och fantasilöst, enligt psykiatriprofessorn Johan Cullberg.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

"Man har inte förstått att detta handlar om en genomtänkt filosofi med en fullt konsekvent brottslig handling", skriver han i Dagens Nyheter med adress till det norska undersökningsteamets två psykiatrer, som slagit fast att Breivik sedan många år lider av paranoid schizofreni.

Cullberg har läst undersökningsprotokollet och anser att det mesta i det talar mot diagnosen.

Annons

"Tvärtom har han under flera år varit skärpt och målmedveten i sin systematiska inriktning att genom terrorhandlingar skapa förtvivlan, rädsla och kaos", skriver Cullberg som menar att det i sig räcker för att underkänna schizofrenidiagnosen.

Terrorhandlingarna är i full konsekvens med hans genomtänkta åsikter, skriver han och påpekar att detta diskuterar utredarna inte alls.

Att onda handlingar, som Breiviks eller Hitlers eller Stalins, definitionsmässigt måste vara "sjuka" är att använda sjukdomsbegreppet i värderande syfte, anser Cullberg.

"Ingenting i intervjuerna med Breivik kom fram som inte skulle kunna sagts eller gjorts av en extrem politisk eller religiös politiker".

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons