Annons
Nyheter

ECB sänker räntan

Europeiska centralbanken (ECB) sänkte som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011

Orsaken är den allt mer krisande ekonomin i stora delar av Europa.

Sänkningen var väntad, enligt Swedbank.

Annons

– Det var vad vi hade prognosticerat och i princip vad huvuddelen av marknaden hade prognosticerat också, även om en del kanske hade hoppas på mer. Det är ganska små marknadsreaktioner och det man väntar på är hans presskonferens, säger Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valuta på Swedbank.

"Hans" är lika med ECB-chefen Mario Draghi. Det krävs mycket större åtgärder under mycket längre tid än att räntan ändras med 25 punkter för att lösa skuldkrisen, enligt Skingsley.

Sänkningen var väntad även av majoriteten av de analytiker som besvarat Reuters enkät om ECB-räntan.

Mario Draghi överraskade marknaderna med en räntesänkning redan vid sitt första ECB-möte, i november. Och han har också antytt ECB kan gå in med större satsningar på stödköp av de hårdast drabbade ländernas statsobligationer för att få ner de ohållbara räntenivåerna. Men en förutsättning är att EU-ledarna enas om ett trovärdigt program för att minska risken för skenande skulder.

Efter beskedet stärktes kronan mot euron och gick som hastigast under niokronorstrecket, den starkaste nivån sedan början av september.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons