Annons
Nyheter

President Obama avslutar Irakkriget

Efter nära nio år av utdraget, kontroversiellt och ofta smärtsamt krig avslutar nu president Barack Obama USA:s militära närvaro i Irak.
Nyheter • Publicerad 14 december 2011

Det symboliska avslutet görs när de sista soldaterna är redo för reträtt.

USA:s president Barack Obama avslutar den nio år långa amerikanska invasionen i Irak som kostat tusentals amerikanska soldaters liv och många fler irakiers.

Annons

– Alla strider och död, allt blödande och uppbyggande... har lett oss fram till detta ögonblick av framgång, sade en berörd Barack Obama i ett tal på militärbasen Fort Bragg i North Carolina på onsdagen.

Det symboliska avslutet görs när de sista soldaterna är redo för reträtt.

– Vi lämnar bakom oss ett suveränt och stabilt Irak, ett land med självtillit och en representativ, folkvald regering, sade Obama.

Men han påminde också om krigets stora kostnader och sade att Amerika måste lära sig en läxa av konflikten som skapat djupa klyftor – både i världen och politiskt i USA.

En folksamling i den irakiska staden al-Falluja brände under dagen amerikanska och israeliska flaggor i ett firande över att de sista amerikanska soldaterna är på väg att lämna Irak.

Falluja, med omkring en halv miljon invånare, upplevde hårda strider vid två amerikanska militära offensiver mot staden 2004 sedan motståndsrörelser tagit upp kampen med invasionsstyrkorna.

Den första amerikanska offensiven mot Falluja i april 2004 misslyckades.

I november samma år genomfördes en andra offensiv och vid sammandrabbningarna dödades omkring 2 000 civila och 140 amerikanska soldater i strider som betecknades som de hårdaste som amerikanska trupper utkämpat sedan Vietnamkriget.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons