Annons
Nyheter

Protestaktioner i Belgien

Protesterna mot åtstramningar sprider sig i Europa. Tiotusentals demonstranter tågade på fredagen i Bryssel.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

De största fackföreningarna i Belgien hade uppmanat sina medlemmar att delta i en nationell aktion i protest mot föreslagna åtstramningar. Fackföreningarna själva uppskattade att mellan 60 000 och 80 000 personer deltog i demonstrationståget genom Bryssel.

Det är ingen generalstrejk, men verksamheter kommer ändå att påverkas lite varstans när de anställda väljer att protestera i stället för att gå till jobbet. Sophämtning, postutkörning och kollektivtrafik kommer att störas rejält och bilister uppmanas att helt undvika de centrala delarna av Bryssel.

Annons

Belgarnas förtroende för politiker har prövats hårt de senaste 18 månaderna. Så länge har det tagit för partierna från de stridande flamländska och franskspråkiga regionerna att komma överens om en regering. Nu ser det ut som att nya ministrar ska kunna presenteras på måndag. Under helgen ska de sex kommande regeringspartierna ha partimöten för att ge klartecken till regeringsuppgörelsen.

Belgien har en av EU:s högsta statsskulder och har press på sig från EU-kommissionen och andra euroländer att vidta åtgärder.

YA Praktikant
TT:s korrespondent
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons