Annons
Nyheter

Ryska sajter attackerade under valet

Samtidigt som det ryska parlamentsvalet pågår har observatörsorganisationen Golos webbsida attackerats. Även en liberal radiostation och flera oppositionella nyhetssajter ligger nere efter cyberattacker.
Nyheter • Publicerad 4 december 2011

Ryska observatörsorganisationen Golos webbsida attackerades under söndagen, samtidigt som parlamentsvalet pågick. Även den liberala radiostationen Moskvas Eko och flera oppositionella nyhetssajter låg nere efter cyberattacker.

– Attacken mot webbsidan på valdagen är helt klart ett försök att hindra publiceringen av information om överträdelser, skriver radiostationen chefredaktör på Twitter.

Annons

Golos har under veckan varit hårt ansatta av myndigheterna. I fredags stod organisationen inför rätta i Moskva, med anledning av den karta över inrapporterade valöverträdelser som tagits fram. Golos anklagades också för att skapa en negativ bild av maktpartiet Enade Ryssland och dömdes till böter. Kartan finns på Golos webbplats.

På lördagen greps dessutom Golos ordförande Lilija Sjibanova på en flygplats i Moskva och hölls i förvar i tolv timmar. Chefen för Golos analysavdelning Alexandr Kynev sade då att det rör sig om trakasserier i syfte att lamslå deras verksamhet.

Vallokalerna i de östra delarna av Ryssland öppnade redan i går kväll. Längst västerut, i enklaven Kaliningrad, stänger vallokalerna klockan 18 svensk tid.

Närmare 110 miljoner ryssar är röstberättigade i valet till duman, parlamentets underhus. Väljarna utser 450 ledamöter från partilistor. Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland väntas få över 50 procent av rösterna.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons