Annons
Nyheter

Skjortbyte för EU-ledarna

Än finns ingen färdig lösning för hur eurokrisen ska lösas.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011

Efter svåra nattmanglingar ska förhandlingarna återupptas under fredagen.

Klockan fem på morgonen bröt EU-ledarna toppmötet i Bryssel för att ge tid åt konsultationer, lite sömn och skjortbyten. Då hade de förhandlat under nästan tio timmar och det stod klart att det inte går att få alla 27 EU-länderna att ställa sig bakom en fördragsändring för att bland annat skärpa budgetdisciplinen.

Annons

Största invändningarna kom från Storbritannien som vill ha skydd för den inre marknaden och finansmarknaden i utbyte mot att ge klartecken för att ändra i EU:s fördrag. Men de brittiska kraven var oacceptabla för Tyskland och Frankrike.

Därför blir det de 17 euroländerna som går vidare med en egen överenskommelse. Det är fritt fram för icke-euroländer att ansluta sig och hittills har sex länder anmält intresse.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade inte mandat att ge något besked om svenskt deltagande på mötet. Han måste först rådgöra med riksdagens EU-nämnd och få klartecken därifrån.

Men i sak tycker Reinfeldt att åtgärderna är bra.

– Jag tycker att åtgärderna går i rätt riktning och vi rimligen bör kunna ställa oss bakom, sade Reinfeldt på en kort pressträff tidigt på morgonen.

En av de viktigaste frågorna är att bygga upp en stark finansiell brandvägg, så att marknaden litar på att det finns tillräckligt med kapital för att stödja krisländer och finanssektorn. Länderna enades nu om att den permanenta räddningsfonden ESM, som skulle träda i kraft 2013, i stället ska vara i gång redan nästa år. Den får en kapacitet på 500 miljarder euro.

EU-länderna, inklusive Sverige, är också villiga att öka sitt bidrag till IMF med 200 miljarder euro.

Men EU-ledarna är inte klara med alla detaljer och det finns också komplicerade juridiska frågor som behöver redas ut.

Tjänstemän kommer nu jobba vidare under några timmar med utestående frågor och klockan 11 sätter sig EU-ledarna igen för att fortsätta sina förhandlingar.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons