Annons
Nyheter

Studentrevolt förändrar Chile

Sex månaders studentprotester har pressat Chiles regering till en kraftigt höjd utbildningsbudget inför 2012. Men studenterna kallar tillskottet på 2,8 miljarder kronor för ett svek.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Under hot om indragna stipendier har regeringen lyckats få en majoritet av studenterna att sluta strejka. Javiera Meneses, 21, är en av dem som fortsätter ockupera Universidad de Chiles huvudbyggnad. Hon sover på en madrass i storköket.

– Vi kan inte ge upp nu. Det här handlar inte bara om mig, utan om nästa generation, säger hon.

Annons

Skulle Javiera Meneses föräldrar betala terminsavgifterna för hennes studier i offentlig förvaltning så skulle de ha kvar 200 kronor per månad att leva på.

– Jag fick möjlighet att studera därför att jag hade turen att gå i en av få bra kommunala skolor och sen få stipendium. Jag har många vänner som aldrig kunnat börja plugga därför att de inte har råd.

Inte för alla

Det är detta studentrörelsen vill ändra på. I Chile är utbildning för den som kan betala. De flesta gymnasieskolors avgifter är högre än minimilönen. Elever från kommunala skolor har sämre förutsättningar att komma in på universitet. Studielånen till räntor på 6-7 procent prövas mot föräldrarnas betalningsförmåga.

Genom de största demonstrationerna sedan diktaturtiden för över tjugo år sedan har studenterna pressat högerregeringen längre än någon trodde var möjligt, till stipendier som täcker över hälften av alla universitetsstudier.

Men regeringen försvarar ett system där den som kan betala ska få göra det. Studenterna kräver en helt ny syn på utbildning som en rättighet.

Två av tre chilenare stöder studenterna, enligt opinionsundersökningar. En av dem är Lidia Ayala, 48, som måste stänga sin frisersalong nära kongressen i Valparaiso varje torsdag på grund av kravallerna utanför.

– Jag förlorar massor på det, kunderna är rädda för tårgasen och vattenkanonerna. Men studenterna kräver ju bara sina rättigheter. Studenterna har öppnat våra ögon för alla sorters orättvisor.

Nationell debatt

En nationell diskussion har uppstått om rimligheten i ett utbildningssystem som cementerar klassklyftor. Om vad utbildning ska syfta till, men också om vilket samhälle Chile bör vara. Frågor som inget politiskt parti har drivit. Nu tävlar alla om dem.

Annons

Center-vänsteroppositionen har vunnit många poäng på att pressa högerregeringen under budgetförhandlingarna inför nästa år, men har förlorat poängen lika snabbt när studenterna har dömt ut debatten därför att den handlar om kronor och procentsatser i stället för att ta itu med själva systemet.

Studentkårsledaren Scarlett Mac-Ginty kommenterade budgeten som röstades igenom med knapp majoritet i veckan:

– Detta går tvärs emot studentrörelsens krav och visar än en gång att den politiska klassen regerar bakom ryggen på folket.

YA Praktikant
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons