Annons
Nyheter

Taxikrav förändrar hjärnan

Omfattande inlärning förändrar hjärnans utseende. Det visar en undersökning av blivande taxichaufförer i London, där chaufförer genomför ett kunskapstest om stadens gator. Icke-chaufförer hade betydligt sämre minne.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011

I Stockholm är det inte ovanligt att en taxichaufför inte ens hittar till mötesplatsen Skanstull. I London, däremot, är det andra krav. Där måste taxichaufförerna genomgå ett omfattande test innan de får sin licens.

I testet ingår kunskap om huvudstadens 25 000 gator, tusentals platser och hur de förhåller sig till varandra. Bara hälften klarar provet och bland chaufförerna är inlärningen, som tar 3–4 år, känd som att erövra "the Knowledge".

Annons

Genom att ta bilder av hjärnorna på 79 blivande taxichaufförer samt 31 icke-chaufförer, har forskare vid University College London undersökt hur inlärningen påverkar hjärnan.

Bara 39 personer klarade testet.

I början fanns inga skillnader mellan hjärnorna. Fyra år senare, däremot, hade de som klarade testet fått betydligt mer grå substans i hippocampus som har betydelse för minnet. Så var inte fallet med vare sig kontrollgruppen eller de som misslyckades med testet.

På minnestester var alla chaufförer betydligt bättre än icke-chaufförerna. Däremot var de chaufförer som klarade testet bättre på att minnas komplicerad visuell information än de som misslyckades.

Studien publiceras i Current Biology.

Maria Sällberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons