Annons
Nyheter

Terroråtalade svenskar hörs

I dag återupptas rättegången mot de båda terroråtalade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011

Tidigt på morgonen samlades anhöriga till reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, journalister och vittnen utanför Lidetadomstolen i centrala Addis Abeba, rapporterar TT:s utsända.

– Det känns bra att jag ska få se dem igen, sade Magnus Laupa som driver bildbyrån Kontinent.

Annons

Laupa är ett av försvarets vittnen i dag.

– Jag känner mig stolt över att få chansen att berätta i en rättssal vilka duktiga journalister Schibbye och Persson är, säger han till TT och berättar samtidigt att han är lite nervös men mycket fokuserad inför vittnesmålet.

Svenskarna kommer nu för första gången under rättegången att få ge sin version av vad som egentligen hände när de greps den 1 juli.

– Det känns att detta är en väldigt viktig dag – och ja, det är jobbigt, säger Johan Perssons mamma Kristina till TT utanför domstolsbyggnaden.

– Men det är ännu jobbigare för Johan och Martin.

Hon berättar att de anhöriga hälsade på svenskarna i fängelset på måndagen. De två var samlade men nervösa.

– Men när vi skildes åt gav jag Johan en sådan där kram som betyder att "det här fixar du", fortsätter hon och sväljer.

– För vill jag tro på rättvisan.In i det sista har det också pågått en intensiv jakt på försvarsvittnen. På söndagen stod det klart att två krigskorrespondenter – en amerikansk och en brittisk – kommer till rättegången för att vittna. Meningen är att de ska beskriva hur man jobbar på fältet i farliga områden och på så vis tydliggöra att svenskarna inte ägnat sig åt att "främja terrorism" utan åt journalistik.

Mattias Göransson, chefredaktör på tidningen Filter, och bildbyrån Kontinents ägare Magnus Laupa kommer också att vittna till deras försvar.

Någon vapenexpert från försvaret kommer dock inte att närvara.

Annons

Phillip Ittner från mediebolaget Voice of Amerika är en av många utländska journalister som anlänt till Addis Abeba och rättegången mot svenskarna. Han är en erfaren krigskorrespondent som ska vittna för försvaret.

– Jag är inte här för att tala om det här fallet. Jag är här i egenskap av journalist – och för att vittna om att det lika gärna kunde ha varit jag som stod där bakom skranket, sade Ittner medan han väntade utanför domstolen.

Ittner är byråchef hos Voice of America i Kalifornien och har rest till Etiopien särskilt för rättegången.

Den fond som upprättats till stöd för Martin Schibbye och Johan Persson har betalat resorna åt försvarets vittnen.

Phillip Ittner har personligen aldrig träffat de två svenskarna, inte heller läst eller sett något av dem. Han är i Addis Abeba i egenskap av journalist på fältet.

Omkring 15 svenska journalister väntade utanför domstolen tillsammans med ett stort antal andra människor. Men åhörarna är inte lika många som när rättegången inleddes.

Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson åkte i början av sommaren till Etiopien för att rapportera från det omstridda området Ogaden.

Den 1 juli skottskadades och greps de av etiopisk militär vid en eldstrid. I början av september åtalades de för terrorbrott och illegal inresa i landet. De har erkänt illegal inresa men nekar till alla anklagelser om terrorbrott.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons