Annons

13-åring nekas ersättning för misshandel

En 13-årig pojke som utsattes för misshandel vid sin skola får ingen ersättning från Brottsoffermyndigheten. Orsaken är att han själv anses ha provocerat fram bråket.
Ystad • Publicerad 14 november 2006

Det var ett snöbollskrig på en plan intill pojkarnas skola i Ystads kommun i vintras som slutade med att 13-åringen fördes med ambulans till lasarettet i Ystad. Där konstaterade vårdpersonalen att pojken drabbats av hjärnskakning.

Bråket startade med att 13-åringen kastade en snöboll mot en jämnårig skolkamrat.

Annons

Denne svarade med att trycka ner 13-åringen i snön och mula honom.

13-åringen svarade med att hoppa upp på skolkamratens rygg för att hindra honom från att kasta en snöboll tillbaka.

Skolkamraten svängde runt med 13-åringen på ryggen så att denne slog huvudet i en vägg. 13-åringen hamnade i ett buskage där skolkamraten slår honom. Tre av 13-åringens klasskamrater blir vittne till misshandeln och förde bort skolkamraten.

13-åringen drabbades av stora minnesluckor och förde på kvällen med ambulans till lasarettet där han blev inlagd.

Utöver en bula i huvudet finns inga synliga skador. Men på lasarettet konstateras att han drabbats av en hjärnskakning.

Hans tillstånd förbättrades under natten och han fick lämna sjukhuset redan dagen efter.

Händelsen polisanmäldes, men eftersom den misstänkte gärningsmannen är under 15 år inleds ingen förundersökning.

Eftersom försäkringen inte gällde så vände sig 13-åringen genom sin mamma till Brottsoffermyndigheten för att få ersättning för sina kostnader.

Det handlar om resekostnader, ersättning för sveda och värk, ersättning för kränkningen och inkomstbortfall för pojkens vårdnadshavare. I ansökan berättas att 13-åringen efter misshandeln varit mycket rädd och inte ville gå till skolan.

Misshandeln ska också ha varit kulmen på en längre tids trakasserier och mobbning.

Annons

Brottsoffermyndigheten konstaterar att det 13-åringen utsatts för i sig kan ge rätt till ersättning, men säger ändå nej.

Orsaken är att myndigheten anser att 13-åringen utsatt sig själv förrisken att skadas genom att kasta en snöboll mot skolkamraten.

Per Nilsson

0411-55 78 58

per.nilssonallehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons