GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

160 lägenheter vid Skridskodammen

Drygt 160 nya lägenheter, affärslokaler och kontor kan bli verklighet vid Skridskodammen precis norr om regementsområdet. Flera byggföretag är intresserade av att vara med i projektet.
Ystad • Publicerad 6 september 2014
Bostadsplaner. 169 nya lägeneheter går det att bygga norrr om Ystad studios om detalj-planen som nu är ute på samråd förverkligas.
Bostadsplaner. 169 nya lägeneheter går det att bygga norrr om Ystad studios om detalj-planen som nu är ute på samråd förverkligas.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Det är det markerade området norr om Ystad studios och Cinteket som ska bebyggas. Öster om det ligger Elgiganten och intill ligger Skridskodammen. Skissen finns i planbeskrivningen.
Det är det markerade området norr om Ystad studios och Cinteket som ska bebyggas. Öster om det ligger Elgiganten och intill ligger Skridskodammen. Skissen finns i planbeskrivningen.Foto: 

För två år sedan var det aktuellt att bygga på ett större område norr om regementet där då också den gamla värnpliktsparkeringen var med. Men efter ett programsamråd blev beslutet att det enbart var möjligt att gå vidare med området söder om Militärvägen.

Samhällsbyggnadsnämnden har tagit fram en detaljplan för det två hektar stora området. Planen som nu är ute på samråd gör det möjligt att bygga flerfamiljshus på mellan fyra och åtta våningar. Beroende på hur det byggs finns det då plats för upp till 169 lägenheter. I planerna finns också lokaler för affärer och kontor.

Området ägs av kommunägda bolaget Ystad industrifastigheter, men tanken är att marken ska säljas till någon som bygger där. Troligen blir det flera företag som exploaterar området.

Flera intresserade

– Vi har inte marknadsfört området, men det är fem intressenter som hört av sig i dagsläget, säger Gustav von Seth, vd i Ystad industrifastigheter.

– Vi säljer olika etapper. Allt byggs inte samtidigt.

När samhällsbyggnadsnämnden behandlade planen ville Socialdemokraterna veta hur de planerade bostäderna påverkar Ystad studios, som får de nya husen som grannar. En biluppställningsplats försvinner för filmverksamheten.

Socialdemokraterna vill ha besked om vad som händer både under byggtiden och när bostäderna är klara och tycker att det är en stor brist att frågorna inte belysts i planarbetet. Partiet röstade därför nej till att skicka ut planen på samråd och reserverade sig mot beslutet. Sverigedemokraterna sa också nej.

”Vi anser att det är mycket viktigt för Ystads varumärke att det finns möjlighet att bedriva filmverksamhet”, skriver Socialdemokraterna i sin reservation.

Ny möjlighet att tycka till

Nämndens ordförande Gunilla Andersson (M) ser inga motsättningar mellan majoritetens beslut och S önskan om att få ett bättre underlag. Hon säger att kommunen har diskuterat med Ystad studios och att det då inte kommit fram att nya bostäder blir ett hinder för filmverksamheten, men nu finns det en ny möjlighet att tycka till.

– Vi skickar ut planen på samråd. Då finns det möjlighet att lämna ytterligare synpunkter, säger Gunilla Andersson.

– Alla är jätteintresserade av att det spelas in film. Vi ska inte förhindra filmverksamheten.

Ystad industrifastigheter räknar inte heller med att det ska bli någon konflikt med filmverksamheten.

– Vi ska samråda med Ystad studios så att byggnationen inte stör filmverksamheten, säger Gustav von Seth.

Tisdagen den 16 september är det öppet hus klockan 18–19.30 för plansamråd på Cineteket. Samrådet pågår fram till den 29 september.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.