Annons

22-åriga Sarah - ett av offren för bostadsbristen

Från en kompis till en annan och med sina tillhörigheter placerade hos olika vänner och bekanta. Så ser 22-åriga Sarah Wilners vardag ut. -Jag känner mig som en luffare, säger hon
Ystad • Publicerad 28 november 2002

Hon är en av Ystads bostadslösa ungdomar. I drygt fyra månader har hon febrilt sökt efter en bostad. -Jag har ringt om och om igen till hyresvärdarna och satt upp lappar i butikerna, men utan något napp, säger hon. Sarah Wilner med hunden Gismo och Ulrika Henriksson med Atmos bor alla i Björn Hjortbergers etta eftersom de inte kan hitta några egna bostäder. Bilder: Jan-Olle Persson Hon är besviken och trött. Likaså är hennes kompis Ulrika Henriksson som också haft stora svårigheter att hitta bostad. För tillfället bor det båda två hos en tredje kompis, Björn Hjortsberger. I hans etta hyses de alla in. Ulrika, Sarah, två stora hundar och tre rejäla ormar. Att det blir trångt är givet. - Ibland får man gå in på toaletten för att få en liten stund för sig själv, säger Ulrika. Sarah bodde med sin sambo i fyra år tills de för dryga fyra månader sedan separerade. Sedan dess har hon flyttat runt från ett ställe till ett annat allt medan hon på olika sätt sökt lägenhet. För ett par dagar sedan fick hon ett bakslag. Hon hade haft kontakt med en privat hyresvärd och hade stora förhoppningar på att få lägenheten. - De ansåg att en annan sökande var mer lämplig som hyresgäst. Den andre hyresgästen som i slutändan fick lägenheten skulle ha den till övernattning åt sina kunder. Det kändes så surt, säger hon Sarah har för tillfället alfakassa och sin mamma som går i borgen för henne. När alfakassan tar slut går socialtjänsten in och stödjer. Men det räcker inte för hyresvärdarna. - Om de inte skulle få in hyran från mig eller socialtjänsten, hade ju min mamma betalat. Jag förstår inte hur de kan resonera att jag inte skulle kunna vara en lämplig hyresgäst, säger hon. Björn som står på kontraktet för ettan där alla tre för tillfället bor, tycker att bostadssituationen har blivit mycket sämre de sista året. - När jag flyttade in för ett år sedan, behövde jag ingen borgensman trots att jag bara var 20 år och hade ett tillfälligt jobb, säger han. Tillsammans med sin hund flyttar Sarah Wilner runt mellan olika vänner. - Jag har gjort allt för att hitta en egen bostad, men det är jättesvårt i Ystad idag, säger hon. Socialtjänsten har inte heller kunnat göra mycket för Sarahs bostadssituation. - Man ska helst vara kriminell eller alkoholist för att kunna få någon hjälp därifrån, säger Sarah. Hon skulle önska att socialtjänsten tydligare gav råd hur man ska gå till väga för att kunna få en lägenhet och att de kunde gå i borgen för henne. Samtidigt tror hon att kontakten med socialtjänsten också kan avskräcka hyresvärdarna. - Bara för att man har kontakt med socialen så blir man stämplad som stökig ungdom, säger hon. Men Sarah tänker inte ge upp. - Jag kommer fortsätta leta och ringa. Det är verkligen kris för mig nu. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Här kan jag inte bo mycket längre till, säger hon. Text: Britta Samuelsson (praktikant)

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons