Annons

2,5 kilometer PCB-fog måste bort

Det finns gott om PCB-fogar i gammalt korsvirke. Just nu saneras Magasinhusen på Lilla Norregatan från 2,5 kilometer fog med PCB.
Ystad • Publicerad 10 november 2009
Roger Kjellberg tar på sig ansiktsmasken innan han fortsätter att sanera det gamla korsvirkeshuset från PCB. Bild: Sprisse Nilsson
Roger Kjellberg tar på sig ansiktsmasken innan han fortsätter att sanera det gamla korsvirkeshuset från PCB. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Gamla fogarna ersätts av nya miljövänliga.
Gamla fogarna ersätts av nya miljövänliga.Foto: 
"Skönt att bli av med de farliga fogarna", tycker Ingvar Andersson, som är hyresgäst i Magasinhusen.
"Skönt att bli av med de farliga fogarna", tycker Ingvar Andersson, som är hyresgäst i Magasinhusen.Foto: 
bild 15
bild 15Foto: 
PCB är både hälsovådligt och farligt för miljön. 2011 måste allt vara borta.
PCB är både hälsovådligt och farligt för miljön. 2011 måste allt vara borta.Foto: 
Fogarna mellan teglet och trävirket måste skäras bort.
Fogarna mellan teglet och trävirket måste skäras bort.Foto: 

Roger Kjellberg är täckt från topp i tå. Han har skyddsdräkt, andningsmask, skyddsglasögon, handskar och hörselskydd.

– Det behövs. PCB är giftigt och det gäller att skydda såväl dem som arbetar med det som miljön runt omkring, förklarar han.

Annons

Roger Kjellberg arbetar tillsammans med en kollega från Fogentreprenören AB med att sanera Magasinhusen. Det finns gott om PCB i fogarna i det gamla korsvirkeshusen.

PCB är en mjukgörare och från 1956 och fram tills PCB förbjöds 1972 användes det i fogar som sprutades in mellan material.

– Vi har hittat det fogar runt dörrar och fönster, men också runt trät i korsvirkeshus, berättar Lars Ronnie Österlind på Ystadbostäder.

Magasinhusen på Lilla Norregatan är lite av en värsting i sammanhanget. I dem och grannhuset, ett gult korsvirkeshus, finns inte mindre än 2,5 kilometer fog som måste tas bort.

– Vi skär ut fogen och slipar sedan materialet runt omkring med antingen rak- eller vinkelslip, förklarar Roger Kjellberg.

Arbetet bullrar och dammar.

– Allt vi skär loss sugs in i en dammsugare och marken skyddas med duk. Det borttagna materialet skickas till destruktion.

De boende som får stå ut med vibrationer och buller, har informerats om vad som görs.

– Jag tycker det är bra att vi blir av med de giftiga fogarna och störs inte särskilt mycket, säger hyresgästen Ingvar Andersson som oroar sig för hur hans grannar som jobbar natt och måste sova i oväsendet klarar sig.

Han hoppas också att Ystadbostäder ska göra vid gården nu när buskarna runt husen klippts ned.

Annons

– Inget ont som inte har något gott med sig, resonerar han.

Om det inte regnar för mycket hoppas Roger Kjellberg vara klar med Magasinhusen om fyra-fem veckor.

– Då återstår endast två fastigheter, på Långgatan 28 och på St Västergatan 8. Sedan är alla våra bostäder PCB-sanerade, säger Lars-Ronnie Österlind.

Redan 2002 gjorde han en inventering av PCB-förekomsten i Ystadbostäders fastigheter. 2003 påbörjades saneringen, som ser ut att kosta totalt sex miljoner kronor och som till syvende och sidst måste betalas av hyresgästerna.

– Genom att sanera ett par fastigheter i taget har vi lyckats hålla nere kostnaderna. Däremot har PCB-saneringen sannolikt tagit resurser från det vanliga underhållet.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons