Annons

450 kvadratmeter skola till salu

Lätt bedagad står den ståtliga skolan med sina stora gröna fönster och blickar ut över gräsmattan. Med anor från 1920-talet och mycket av det gamla bevarat är nu Öjas gamla skola till salu. Söndagens visning lockade många från både när och fjärran.
Ystad • Publicerad 8 juni 2014
En vacker stentrappa ringlar sig till ovanvåningen där den tidigare gymnastiksalen fanns.Foto: Foto: Mark Hanlon
Mycket är i ursprungligt skick i skolan men en hel del behöver renoveras.Foto: Foto: Mark Hanlon
Husspekulanterna Robin Sandell och Madeleine Karlsson funderade på vad de kan göra med 450 kvadratmeter boyta.själv och huset kan bli jättecoolt, säger Robin Sandell.Foto: Foto: Mark Hanlon
Anrik. Öja gamla skola har anor från 1920-talet och på nedanvåningen har skolsalarna med sina höga fönster bevarats. I dag används salarna som vardagsrum.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Läget och trädgården lockar men framför allt är det en fräck byggnad. Jag är snickare själv och huset kan bli jättecoolt. Men det är mycket att göra, säger Robin Sandell, en av husspekulanterna.

Han och Madeleine Karlsson har letat hus i Ystadstrakten i över ett år. Nu tittar de runt i den gamla skolan och funderar samtidigt på vad de kan göra med 450 kvadratmeter boyta. Priset för skolan är satt till 2,6 miljoner kronor.

Annons

– Köket där nere behöver ändras men charmen ska behållas. Huset har en vacker utformning men behöver verkligen rustas upp. Det ligger fantastiskt vackert, säger Madeleine Karlsson.

Skolan lades ned på 1960-talet och blev senare privatbostad. De nuvarande ägarna har renoverat en del, men behållit planlösningen intakt.

Skolsalar och sovrum

På nedanvåningen samsas två skolsalar med magisterns lärarbostad. I dag används de som vardagsrum och sovrum. En liten jungfrukammare intill bostaden visar var tjänsteflickan hade sitt krypin.

En gammal stentrappa leder upp till ovanvåningen där gymnastiksalen fanns, i dag används den som lek- och hobbyrum. Intill ligger lärarinnans bostad.

Mycket ursprungligt

– Det är mycket ursprungligt kvar här, det gamla genuina är bevarat, säger Alexandra Nilsson mäklare på Fastighetsbyrån.

Hon berättar att huset är gediget byggt men nu kräver en del renoveringar.

Vid ingången till en av de gamla skolsalarna står Karin och Peter von Heideken. De bor i Sörmland men letar nu hus i Skåne. De är nöjda med att så mycket i huset är i ursprungligt skick och funderar på om det passar för både bostad och verksamhet.

– Vi vill ha det som det var, i det skick det var från början, säger Peter Heideken.

Även skolans gamla slöjdsal är bevarad. Den ryms i en gammal militärbarack från andra världskriget och har fortfarande sin givna plats på skolans tomt.

Taner Caliskan
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons