Åkesson fyllde torget

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lockade många åhörare till Stortorget på måndagen. Partiets möte inför EU-valet följdes också av ett stort polispådrag.
- Det har varit mycket lugnt, säger Christer Nilsson vid Ystadspolisen.
Ystad • Publicerad 28 april 2014
Publikdragare. Jimmie Åkesson trivdes på Stortorget där hans tal möttes av applåder: "Det här är det roligaste jag vet, när det är mycket folk och vackert väder", säger han.
Publikdragare. Jimmie Åkesson trivdes på Stortorget där hans tal möttes av applåder: "Det här är det roligaste jag vet, när det är mycket folk och vackert väder", säger han.Foto: Foto: Mark Hanlon

Jimmie Åkesson besökte Ystad också inför EU-valet för fem år sedan. Då möttes han av ett 20-tal unga demonstranter samtidigt som bara ett fåtal Ystadsbor kom för att lyssna på hans EU-kritiska budskap.

I går var det tvärtom, många som lyssnade och få som protesterade. Flera unga män tog idolbilder på sig själva tillsammans med SD-ledaren.

- Vi är ett större parti i dag, säger Jimmie Åkesson om förändringen.

SD-ledaren på Österlen Jan-Åke Isaksson var också nöjd efter mötet.

- Det var över förväntan. Det var otroligt mycket folk för att vara en måndageftermiddag och i stort sett bara människor som var positiva, säger han.

Två unga kvinnor stod på torget i en tyst protest med en banderoll med ett överkryssat hakkors. De tycker att det är viktigt att Sverigedemokraterna inte får stå oemotsagda.

- Det är läskigt att det kommer så många hit till Stortorget. Jag är emot rasism. SD är mycket farligare än vad vi tror. Partiet banar väg för rasism och nazism, sade den ene av dem.

Hon vill inte framträda med namn.

- Rasisterna ska inte kunna se mitt namn. De är farliga.

På mötet hade Jimmie Åkesson sällskap av Peter Lundgren, andranamn på SD-listan till EU-parlamentsvalet. Listan toppas av Kristina Winberg.

- Två mandat vill vi ha. Vår utmaning är att våra väljare är så obenägna att rösta för de är så EU-kritiska, säger Jimmie Åkesson.

Han kandiderar inte själv till en plats i EU-parlamentet, men är partiets affischnamn i valrörelsen och räknar med att göra drygt 80 möten fram till valdagen 25 maj.

Maria Sällberg
Per Nilsson, Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.