Annons

Allehanda behåller civiltryckeriet

Hotet om nedläggning av Allehanda Sydkoncernens civiltryckeri tycks vara avvärjt för den här gången. Men tryckeriets förluster måste vändas.
Ystad • Publicerad 15 november 2002

I början av oktober förklarade Allehanda Sydkoncernens vd H Inge Gyllin, att civiltryckeriet på grund av långvariga lönsamhetsproblem med stor sannolikhet skulle läggas ner nästa år. Nedläggningen skulle beröra fem anställda. De slutgiltiga beslutet skulle enligt Gyllin tas i slutet av november vid nästa sammanträde i bolagsstyrelsen men så kommer det förmodligen inte att bli. Sedan nedläggningshotet åter dök upp har bolagsstyrelse och fackföreträdare förhandlat och resultatet kommer som det ser ut i dagsläget att bli att tryckeriet får vara kvar. - Problemet är att vi behöver så stora resurser för tidningens produktion. Som jag känner det så skulle det bli en för stor kostnadsökning för tidningen om vi lade ner tryckeriet, säger H Inge Gyllin. Civiltryckeriet arbetar delvis med att trycka YA men tar utöver det på sig externa beställningar. Att lägga ner tryckeriet skulle innebära att företaget tvingas betala någon annan för att trycka tidningen och dessa kostnader skulle alltså bli högre än det man sparar på att lägga ner civiltryckeriet. Istället ska nu bolagsstyrelsen tillsammans med de anställda på tryckeriet titta på olika sätt att förbättra resultatet. - Det ska bildas en arbetsgrupp där man tittar över kostnader och intäktsmöjligheter, säger Thomas Persson, ordförande i YA:s grafiska personalklubb. Vilka åtgärder som kan bli aktuella för att få civiltryckeriet att gå med vinst är det ännu för tidigt att sia om. - Men kravet på att vi ska få det att gå ihop står kvar, säger H Inge Gyllin.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons