Annons

Allians oense om hur oense man är

Ystad • Publicerad 2 november 2006

YSTAD

Centern fortsätter att sätta hårt mot hårt i förhandlingarna inom den borgerliga alliansen i Ystads kommun. Men moderaterna försöker tona ner motsättningarna.

Annons

På torsdagen i förra veckan fick alla inblandade partier ett slutbud att säga ja eller nej till under denna vecka.

Centern hade sitt möte på tisdagskvällen.

– Det saknades ett antal väsentliga punkter i slutbudet så vi tackade nej och skickade över ett nytt förslag till moderaterna, säger centerns förhandlare Håkan Mattsson.

– Vi kunde ha valt att helt enkelt bara säga nej, eftersom det handlade om ett slutbud – en del har ju till och med kallat budet för ett ultimatum – och det fanns saker där som vi inte kan gå med på. Och det tror jag nog att moderaterna var medvetna om, säger Håkan Mattson och fortsätter:

– Men vår ambition är att få en borgerlig majoritet. Det är därför vi har ansträngt oss och skickat över ett alternativt förslag. Håkan Mattsson vill inte gå in på vilka punkter oenigheten handlar om, men på en rak fråga medger han att boende ute i byarna är en av dessa "kärnfrågor" som han själv kallar det.

I valrörelsen krävde centern att hyreslägenheter ska byggas ute i byarna, något som moderaterna var emot.

Det gick snabbt för centern att enas om ett nej, men däremot diskuterade man noga igenom formuleringarna i det alternativ som senare överlämnades. Enligt Ronny Nielsen, som tillsammans med Bo Lönnerblad sköter förhandlingarna för moderaternas del, har ingen använt ordet ultimatum. Men han medger att dokumentet var ett slutbud, som egentligen krävde ett ja eller ett nej.

– Fast så enkelt är det ju inte här i världen, säger han.

Ronny Nielsen vill påpeka att det inte var moderaternas slutbud som lämnades över i förra veckan.

– Nej, det var alla de borgerliga partiernas förhandlare som enades om att det då fanns ett färdigt dokument att gå hem och läsa i lugn och ro och ta ställning till. Om det inte var okey, så skulle man ropa till, och det är det som centern nu har gjort, säger Ronny Nielsen.

Annons

Han kallar centerns nya dokument för "en önskan om mindre förändringar och tillägg".

– Det som återstår är lite slutjusteringar som kan göras med ett mycket fint sandpapper, säger han. Det handlar om att skriva om och skriva om och det är inte mer än att vi kan ta det per telefon. På söndag ska moderaterna träffas igen och sedan är förhandlingarna över, det är partierna i alla fall eniga om.

– Det blir inga fler omgångar, säger Ronny Nielsen.

– Det känns inte som om det finns utrymme för ytterligare vändor, säger Håkan Mattsson.

Vad händer om moderaterna inte går med på ertalternativa förslag?

– Jag vet inte, säger Håkan Mattsson. Vi har inte spekulerat i den frågan.

Har socialdemokraterna funderat på att skicka en invit till centern?

– Nej, vi sitter still i båten och låter de borgerliga arbeta ostört, säger Stefan Malmberg, socialdemokrat och ordförande i arbetarekommunen.

– Vi vet inte mer än vad som står i tidningarna och väntar med spänning på resultatet, säger han.

Folkpartiet och spi (Sveriges pensionärers intresseparti) har redan sagt ja till slutbudet.

Annons

Kristdemokraterna skulle ta ställning på ett möte under onsdagskvällen.

Carina Blomcrantz

0411-55 78 06

carina.blomcrantz@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons