Annons

Allt fler handlare på Stortorget

Hela Stortorget var ockuperat av försäljare i måndags. I går var det något färre men parkeringsvakterna som delar ut platser har haft fullt upp att göra de senaste dagarna.
Ystad • Publicerad 11 juli 2007
Stortorget lockar allt fler tillfälliga torghandlare med billiga hyror. bild: sprisse nilsson
Stortorget lockar allt fler tillfälliga torghandlare med billiga hyror. bild: sprisse nilssonFoto: 

Parkeringsvakt Maria Åkesson kan inte förklara den stora tillströmningen men Stortorget är en populär plats för torghandlarna att stå på, i synnerhet under semestertid och inför Kiviks marknad.

– Vi försöker styra de tillfälliga försäljarna till Österportstorg men där vill de helst inte vara. I måndags var i stort sett ingen av de ordinarie torghandlarna på plats och vi kunde inte neka de som ville ha en plats, i varje inte om de har f-skattsedel.

Annons

Många ringer i förväg, enligt Maria Åkesson, eller också anmäler de sig direkt på plats.

– De står i kö och först ska de trogna torghandlarna få en plats.

– Vi delar inte ut till de icke ordinarie förrän efter halv nio på förmiddagen. Försäljning är tillåten på torget vardagar fram till klockan sju på kvällen.

Ystads kommun tar 120 kronor för varje så kallad försäljningsruta.

– De flesta tar två, tre rutor för att få plats till fordonet och borden.

Att det just i dessa dagar dessutom är fler försäljare på Stortorget kan bero på att ett tivoli håller på att bygga upp karuseller och annat på Österportstorg inför Munkmarknaden.

Så bland de trogna grönsakshandlarna, fiskbilen och blomsterstånden dyker det numera upp främmande månglare med all sköns ting för hugade spekulanter.

Lars Jarlsbo

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons