Annons

Allt fler små brottmål avskrivs

Polis och åklagare i Ystad har i ett år samarbetat enligt en helt ny modell: Genom att direkt i inledningsskedet sortera bort hopplösa fall kan utredarna gå direkt på ärenden som förväntas ge resultat. I fjor avskrevs drygt 400 småmål som troligtvis inte inneburit något annat än att de kostat tid och resurser för utredarna.
Ystad • Publicerad 7 februari 2003
Kammaråklagare Ulf Forsberg (t v) och brottsrotelchef Anders Carlsson. Bild: Bass Nilsson
Kammaråklagare Ulf Forsberg (t v) och brottsrotelchef Anders Carlsson. Bild: Bass NilssonFoto: 

- Tidigare fick närpolischeferna i de åtta kommunerna ta hand om alla ärenden. Nu får vi en mer enhetlig bedömning. Inre befäl granskar alla inkomna ärenden som därefter går vidare till tre utredare. Beslutsfattandet går snabbt eftersom vi numera har åklagarna på samma våning och faktiskt vägg i vägg med oss här på polishuset, säger brottsrotelchef Anders Carlsson, Ystad. Kammaråklagare Ulf Forsberg (t v) och brottsrotelchef Anders Carlsson går igenom några misstänkta brott. Här bestäms vilka brottsutredningar som kan förväntas ge resultat." BORDER="0"Kammaråklagare Ulf Forsberg (t v) och brottsrotelchef Anders Carlsson går igenom några misstänkta brott. Här bestäms vilka brottsutredningar som kan förväntas ge resultat. Ärenden som riskerar att avskrivas snabbt är bland annat så kallade ärobrott, typ förtal och förolämpning, samt mindre brott som exempelvis stöld inom familjer. Även misstänka brott som omfattar bedrägligt beteende där bevisbördan är för svag fimpas omgående. - En gång i veckan går vi igenom vilka ärenden som utredarna bör lägga krutet på. Vid dessa möten granskas det aktuella brottet, bevisläget och den misstänkte gärningsmannens belastningsregister. Vi kan besluta att inte utreda ett snatteri om personen ifråga också är misstänkt för ett rån. Då inriktas resurserna på att få fram så mycket som möjligt om detta brott, säger kammaråklagare Ulf Forsberg. Han och kollegan Leda Bredstedt är glada över att man på ett år lyckats korta handläggningstiderna avsevärt. Anders Carlsson samt kollegorna Mikael Mattsson och Alf Arne Thorkelsson är nöjda med det smidiga och effektiva samarbetet med de så kallade filteråklagarna. Nöjd är också överåklagare Sven-Eric Alhem, Malmö: - Vi har en stark och berättigad press på oss från allmänheten att jobba så effektivt som det överhuvudtaget är möjligt. Därför är alla förändringar som innebär bättre samarbete och snabbare handläggning positiva. Filteråklagarna är ett bra exempel på detta. - Vi har märkt samma goda effekt i Malmö och Lund. Förhoppningsvis tar nu övriga polisdistrikt i vårt land åt sig den nya metoden att arbeta på, säger Sven-Eric Alhem.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons