Annons

Allt mer högteknologi i Drakakablar

Draka kabel i Ystad fortsätter göra bra resultat. Tillverkningsvolymen av lågspännings- och gummikablar vid anläggningen i Skåne beräknas öka med 20 procent i år jämfört med förra året. Tillväxten verkar dessutom fortsätta. Tio personer har nyanställts under året
Ystad • Publicerad 27 november 2006
Roland Lundberg färdigställer en beställning. Maskinkonstruktionen är helt ny och ett result av ett samarbete mellan Draka kabel och maskintilllverkaren.
Roland Lundberg färdigställer en beställning. Maskinkonstruktionen är helt ny och ett result av ett samarbete mellan Draka kabel och maskintilllverkaren.Foto: 
Tomas Andersson, verkställande direktör på Draka kabel i Sverige, konstaterar att en och samma kabel måste klara överföring av olika typer av högteknologiskt innhåll.
Tomas Andersson, verkställande direktör på Draka kabel i Sverige, konstaterar att en och samma kabel måste klara överföring av olika typer av högteknologiskt innhåll.Foto: 
Här har storleken betydelse. Med hjälp av industridiamanter tar Darko Hadzik ner fibertråden till lämplig tjocklek. Bild: Mark Hanlon
Här har storleken betydelse. Med hjälp av industridiamanter tar Darko Hadzik ner fibertråden till lämplig tjocklek. Bild: Mark HanlonFoto: 

– För 2007 har vi budgeterat för en volymökning som är tre procent högre än för 2006. Vi ingår i en börsnoterad koncern och därför vill jag ännu inte precisera det ytterligare, säger Tomas Andersson, verkställande direktör på Draka kabel i Sverige.

Efter en viss nergång räknat i antalet sysselsatta är Ystadsdelen i koncernen i år, med sina 110 anställda, tillbaka på samma nivå som för två år sedan. Tomas Andersson ser dessutom en svag tendens uppåt när det gäller behovet av arbetskraft.

Annons

Samtidigt handlar det om marginella förändringar uppåt eller neråt beroende konjunkturcyklerna. De nergångar som drabbat de anställda har i huvudsak kunnat lösts med naturliga avgångar. Dettär också en medveten satsning på att sänka medelåldern. Ystadsdelen har rekryterat tio personer under året. Av dessa har sju erbjudits tillsvidare anställning direkt i tillverkningen.

Draka Kabel i Ystad ingår i en världsomspännande koncern med verksamhet i alla världsdelar. Gemensamt för koncernens olika divisioner är tillverkning av kablar för energi- eller informationsöverföring. I Sverige och Ystad ligger fokus på lågspännings- och gummikablar.

Citytunneln och Öresundsbron har naturligtvis gett positiva återverkningar i årsredovisningarna. Beslutet att i ökad utsträckning gräva ner elkablarna har efter stormen Gudruns härjningar också det lett till ökad efterfrågan på kablar från bland andra Eon och Vattenfall.

- Det har lett till "spinn off-effekter" och det är alltid bra att ha en lokal marknad. Som vi ser det kommer tillväxten i Ystad att komma via specialkablar och via vindkraft, säger han.

Även om anläggningen i Ystad står för en mindre del av den totala omsättningen har koncernen gjort stora investeringar i maskiner här under året. Samtidigt måste investeringarna fortsätta bära frukt och både de anställda och deras chef har uppdraget att förbättra utnyttjandet av materialet för att öka marginalerna ytterligare. Det innebär också att de anställda i ökad utsträckning måste behärska allt fler delar av produktionslinjerna. Samtidigt som byggkonkonjunkturer direkt påverkar verksamheten också i Ystad följer koncernledningen hela tiden råvarupriserna med ett vakande öga. Samtidigt är råvarupriserna på den europeiska marknaden i utgångsläget lika för alla. Genom koncernens storlek finns goda möjligheter att pressa priserna. Råvarorna är en ändlig resurs och Tomas Andersson förnekar inte råvaruprisernas betydelse.

– Materialandelen är stor i våra produkter. När nu råvarupriserna stiger slår det med branschen som helhet. Därför gäller det att inte använda mer material än nödvändigt. På så vis skapa vi också en konkurrensfördel, säger han.

När det gäller tillverkningen av lågspänningskablar, eller low voltage, i Ystad ligger fokus på en ökad förädlingsgrad. Koncernen plöjer ner allt mer av vinsterna i forskning och utveckling. Det handlar i korthet om att fylla kablarna med så högt teknologiskt innehåll som möjligt. I praktiken ska en och samma kabel klara av att hantera allt fler funktioner.

När det gäller tillverkningen av lågspänningskablar – low voltage – har Ystadsanläggningen uppdraget att tillverka mer specialkablar. Med en delvis ny maskinpark handlar det 2007 om att optimera verksamheten.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Annons

robert.jonson@allehandasyd.se

Fakta:

* Draka Kabel Sverige AB ingår i den holländska kabelkoncernen

Draka Holding, noterad på Amsterdam-börsen.

* Koncernen som helhet omsatte 2005 cirka 1,7 miljarder euro

och har cirka 8 000 medarbetare fördelat på 60 bolag i 25 länder.

* Draka i Sverige tillverkar kablar för överföring av elektrisk energi och information.

* I Sverige sysselsätts 280 personer i Nässjö och Ystad. Bolagets svenska

del omsatte cirka 900 miljoner kronor 2005.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons