Annons

Anhöriga får gratis avlastning

De som vårdar sjuka anhöriga i hemmet får hädanefter goda möjligheter till avlösning. Socialnämnden i Ystad har antagit ett förslag till anhörigstöd som underlättar för de som vårdar nära och kära hemma. Anhörigvårdarna kan få upp till tolv timmars kostnadsfri avlösning per månad.
Ystad • Publicerad 2 november 2002

-Möjligheten att få anhörigbidrag har upphört, även om de som redan fått bidraget får behålla det. De ekonomiska resurser som därmed frigörs ger oss möjligheter att ge anhörigvårdarna en kostnadsfri avlastning, påpekar äldreomsorgschef Christer Neleryd. Anhörigstödet innebär att hemtjänstpersonal löser av de närstående under vissa delar av dagen. Kommunen beslutar om avlastning och sedan kan denna ske med fyra timmar åt gången, upp till tolv timmar i månaden. Detta är helt kostnadsfritt för de närstående. Det program som socialnämnden nu antagit upptar också flera andra former av avlastning. En av dem är dagverksamhet, till exempel för dementa. Samtidigt som denna verksamheten ger funktionsträning och social träning, så får den närstående lite tid över till annat. Dagverksamheten Gläntan på Göken riktar sig till denna målgrupp och på Hvita Briggen ordnas dagverksamhet med fysisk träning och samvaro. År 2004 finns liknande verksamhet på Bellevue. Korttidsboende från något dygn till någon vecka är ett annat alternativ, som ger den närstående möjligheter till avbrott i sina vårdinsatser. Från 2004 skall personer med behov av intensiv behandling också kunna få rehabiliterande korttidsvård. -Med oss som sammanhållande länk kan olika föreningar och organisationer ordna öppet hus och andra aktiviteter för de aktuella grupperna. Därmed är programmet första steget i en framtida utveckling som gynnar både de som vårdas i hemmen och deras närstående, anser Christer Neleryd. Samtals- och stödgrupper för närstående skall nu inrättas. Tanken är att anhöriggrupperna till en början skall ledas av en samordnare från kommunen och därefter kunna fortsätta på egen hand. Två undersköterskor arbetar som samordnare och de har i dag viss tid avsatt för närståendefrågor. De skall bland annat vara tillgängliga per telefon någon gång i veckan. Ystads pensionärsråd säger i sitt remissyttrande att man är positiv till anhörigstödet men att man samtidigt vill ha kvar anhörigbidraget. Därför anser pensionärsrådet inte att projektet skall finansieras genom att nya anhörigbidrag inte beviljas. -Vi är nöjda med att de som redan fått bidrag beviljade får behålla dessa. Anhörigstödet är en verksamhet som vi tror mycket på. Det är nu viktigt för oss att följa utvecklingen och se så att reformen verkligen införs till hundra procent, säger ordförande Sven-Åke Yngve i Ystads handikappråd.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons