Annons

Använde falskt pass för resa till familjen

Passpolisen i Ystad tyckte att stämplarna i mannens pass såg oäkta ut. Kollegor på Frankfurt am Mains flygplats bekräftade detta när det gällde flygplatsens stämpel. Passet var falskt och i dag åtalas en 31-årig rysk man för brukande av falsk urkund.
Ystad • Publicerad 22 maj 2003

Mannen erkänner brottet och säger att det av familjeskäl han försökte lämna Sverige med hjälp av ett falskt pass. 31-åringen berättar i polisförhör att han och hustrun kom till Haugesund i Norge år 2001 och samma år föddes deras son. Efter avslag på två asylansökningar utvisades hustrun och sonen med flyg till hemlandet. 31-åringen ville på egen hand förena sig med dem, köpte ett falskt pass för cirka 10 000 kronor och begav sig iväg. Han tänkte resa Haugesund-Ystad--Warszawa och därefter tåg till hembyn i Ryssland, men stoppades vid inresekontrollen i Swinoujscie. Eftersom han saknade visering för inresa avvisades han tillbaka till Sverige och återvände till Ystad den 6 april. En uppmärksam passpolis tyckte att passets stämplar såg oäkta ut och tog kontakt med kollegor i Rostock, som vidarebefordrade frågan till flygplatsen i Frankfurt am Main. Flygplatspersonal bekräftade att deras stämpel var oäkta och mannen var därmed avslöjad. -Jag använde ett falskt pass från Antigua and Barbuda eftersom jag trodde att jag därmed kunde resa viseringsfritt. Jag ville ta den kortaste vägen till Ryssland, som är vägen genom Sverige och vidare genom Polen, säger mannen i polisförhör.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons