Annons

Arga tågpendlare formerar sig

Pågatågspendlarna i Ystad är arga. Så arga att de tänker bilda en förening för att göra påtryckningar så att kollektivtrafiken fungerar.
Ystad • Publicerad 13 november 2002
Maria Öberg, Eva Henriksson och Roland Appelros. Bild: Bass Nilsson
Maria Öberg, Eva Henriksson och Roland Appelros. Bild: Bass NilssonFoto: 

- Vi är många pendlare som är irriterade på förseningarna. Med en förening skulle vi tillsammans arbeta för en bättre kollektivtrafik, säger pendlaren Eva Henriksson Pendlare till Malmö är besvikna över kollektivtrafiken. Maria Öberg, Eva Henriksson och Roland Appelros är några av dem. Bild: Bass Nilsson" BORDER="0"Pendlare till Malmö är besvikna över kollektivtrafiken. Maria Öberg, Eva Henriksson och Roland Appelros är några av dem. Bild: Bass Nilsson Hon åker sträckan Ystad-Malmö varje dag och är besviken på Pågatågens alla förseningar. - Jag har bara kommit i tid till arbetet två gånger denna höst, berättar Eva Henriksson. Eva tar tåget 6.41 från Ystad på morgonen och i Malmö byter hon till buss. Om inte tåget kommer i tid, missar hon anslutningsbussen. Förseningarna ställer till stora problem i hennes arbete. För att vara på den säkra sidan tar Eva tåget 6.00 om hon har något viktigt möte. På Skånetrafiken är man medveten om att tågtrafiken inte fungerat som den ska. Väder och vind menar de är den största anledningen till förseningarna under hösten. - Det har varit mycket problem de senaste veckorna på sträckan Ystad-Malmö och det är beklagligt. Tyvärr är det inte så mycket vi kan göra åt, då det varit olika anledningar till förseningarna varje gång. Alltifrån löv på banan till signalfel och problem med fordonen har orsakat störningarna i trafiken. Det handlar om en extrem otur, säger Stefan Rindestig, tågplanerare på Skånetrafiken. Taktiken pendlarna emellan har varit att en och en framföra sina klagomål. Men enligt Eva händer det ingenting med klagomålen. - Man får två biobiljetter som plåster för såren, men det hjälper mig knappast att komma i tid till jobbet. Tidigare fanns ersättningsbussar, men numera får man ingen hjälp alls när tågen utebliver, säger hon. Skånetrafiken säger att det finns en resegaranti om tåget inte kommer under förutsättningen att det inte finns någon annan förbindelse den närmsta halvtimmen. Däremot ges ingen ersättning till om man missar en anslutning på grund av förseningarna. Att klagomålen kommit fram bekräftar Stefan Rindestig. - Det har kommit in ovanligt många klagomål på sträckan Ystad-Malmö. Jag lider med resenärerna, men när vi inte har någon röd tråd för anledningarna till förseningarna, är det inte mycket vi kan göra, säger han. Men det är inte bara förseningarna, den framtida föreningen är irriterad på. Informationsbristen och trängseln på eftermiddagstågen är också ett problem. - På tåget 16.57 är det alltför många som får stå upp. Vad händer med alla dem om det sker en olycka, frågar sig Eva. Tillsammans med ett gäng andra pendlare ska hon nu gå vidare med klagomålen. Nästa steg är en protestlista. Text: Britta Samuelsson (praktikant)

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons