Annons

Argumenten vässas i fullmäktige inför höstens kommunval

I den sista matchen innan sommaruppehållet stod det röda laget i går mot det blåa i fullmäktige. Positionsspelet var välkänt när budgeten stod på spel.
Ystad • Publicerad 16 juni 2006

Fotbolls-VM tycks för tillfället överskugga det mesta, till och med fullmäktige som i går kväll var fylld med sportreferenser. Det är dessutom valår och temperaturen börjar stiga i den politiska debatten. Den socialdemokratiskt ledda majoritetens förslag stod mot en enad borgerlighet.

I majoriteten spretade den gemensamma linjen något när Ystadpartiet genom Kjell Andersson i sista stund ville driva igenom ett av sina vallöften från förra valet. Det handlade om att öka ledning- och utvecklings budget med 300000 kronor om året för att kunna erbjuda gymnasieelever möjligheten att ta körkort i skolans regi.

Annons

– Det är ett bra sätt att öka deras chanser på arbetsmarknaden, sa Kjell Andersson. I en senare votering stod Ystadpartiet helt ensamma i den här frågan och förlorade frågan med 46 mot 1.

Annars var det framför allt det borgerliga budgetförslaget som kritiserades hårt av socialdemokraterna. De borgerliga partierna räknar med en borgerlig valseger även i riksdagen. Det skulle då enligt dem innebära ökade anslag till Ystad med sex miljoner kronor om året. – Det är Kalle Ankapengar. De finns ju inte, sa Margareta Gundel som förde majoritetens talan i kommunalrådet Kent Mårtenssons frånvaro.

Oppositionen var inte sena att kontra.

– Det är inte konstigare att vi räknar med en seger för alliansen än att ni räknar med en socialdemokratisk seger, sa oppositionsråd Thomas Lantz (m).

Ingvar Persson (c) ansåg att socialdemokraterna också räknat med pengar i sin budget som är villkorade av en fortsatt socialdemokratisk regering.

Debattsuget var understundom stort och när kultur- och fritids budgetramar skulle debatteras anmäldes 23 inlägg.

Vid votering antogs majoritetens budget med röstsiffrorna 25 mot 22.

Carl Johan Engvall

0411-55 78 68

c-j.engvall@allehandasyd.se

Annons

Budget 2007

Något av innehållet i nästa års budget:

1,2 miljoner för att ge arbetslösa ungdomar kommunala jobb.

Ökad filmsatsning.

Utbyggnad av förskola.

Ökade bidrag till föreningar och Palket.

Kontinuerliga luftmätningar.

Nya platser i demensboende och nya LSS-platser.

Dagvård för dementa.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons