Annons

Baltutlämningen på Klostret

Ystad • Publicerad 13 januari 2006
Fotografier, text och journalfilmer berättar om ett stycke svensk historia 1945– 46 i den nya utställningen Baltutlämningen på Klostret.Bild: Jan-Olle Persson
Fotografier, text och journalfilmer berättar om ett stycke svensk historia 1945– 46 i den nya utställningen Baltutlämningen på Klostret.Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

En naken man som släpas mellan två militärpoliser är bilden som symboliserar utställningen om balt-utlämningen 1945– 46.

De som var med när Sverige lämnade ut 167 baltiska och 2700 tyska militärer till Sovjetunionen efter andra världskriget glömmer det aldrig.

Annons

Scenerna var starka när männen fick klart för sig att de skulle sändas tillbaka till de baltiska stater de flytt i från. Länder som nu var i fiendens händer. – Vi vet nu i efterhand att det de fruktade hände, säger Kristina Buhrgard, museipedagog på Klostret i Ystad.

– Många befäl avrättades och de övriga sattes i sovjetiska arbetsläger.

De militära flyktingarna samlades i läger. I Skåne fanns ett i Rinkaby och ett i Bökeberg. All avvisning skedde från Trelleborg med lastfartyg.

– Många av flyktingarna började göra sig illa i hopp om att få stanna och en del begick självmord. Det var mycket upprörda känslor kring utlämningarna, men bara när de gällde de 167 baltiska militärerna. Vandringsutställningen som är gjord av Kulturföreningen Gamla Kristianstad och Regionmuseet i Kristianstad invigs på söndag klockan 14 av historieprofessorn Kristian Gerner. Han håller sedan föredraget Baltutlämningen, förintelsen och Gulag – när andra världskriget kom till Skåne.

Utställningen med gamla journalfilmer och tillhörande bok finns i Ystad till 12 mars.

Bodhi Bjerregaard

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons