Annons

Barnomsorg och sophämtning drabbas

Det senaste varslet från Kommunal kommer att drabba barnfamiljer och hushåll. Barnomsorg och sophämtning är två av verksamheterna som påverkas av strejken.
Ystad • Publicerad 8 maj 2003

Fortfarande är det många frågetecken kring hur kommunerna som ingår i varslet kommer att påverkas efter den 26 maj. Klart är dock att det skulle få effekter på kommunernas tekniska verksamheter och även inom barnomsorgen. I Ystad, Skurup och Tomelilla tas alla kommunals medlemmar inom barnomsorgen ut i konflikt. Undantagna är personal som jobbar inom sär- och träningsskola samt inom LSS. Inte heller äldreomsorgen kommer att drabbas. - De gamla blir inte lidande men skolorna blir lidande, säger Ulla Karin Leufstedt på kommunals sektion 27 i Tomelilla. Kommunals varsel omfattar däremot i princip alla medlemmar inom teknik och service. - Det omfattar alla tekniska yrken. Renhållning, parkarbete, VA-arbete, vaktmästare, skolmåltidsbiträden och lokalvårdare, säger Bengt Ekstrand på kommunals sektion 2 i Ystad. Eftersom Ystad kommun sköter sophämtningen själva kommer hushållen att få klara detta på egen hand om det nu blir strejk. I Tomelilla och Skurup ansvarar privata företag för sophämtningen så där sker inga förändringar . För Bengt Ekstrand är syftet med varslet tydligt. - Det här är för att skapa problem. Effekten är att det ska drabba arbetsgivarna och inte tredje man, säger Bengt Ekstrand. Den 26 maj träder varslet i kraft men Bengt Ekstrand hoppas inte att det blir strejk. - Förhoppningsvis inte men jag är beredd på att det blir det. Då får vi visa att vi är en kamporganisation, säger Bengt Ekstrand. Stämningarna bland Kommunals medlemmar i Ystad är enligt Bengt Ekstrand god. - De är stridsvilliga. Det är bara att köra, säger Bengt Ekstrand. Samtidigt med varslet har Kommunal kommit med generella undantag. Kommunen får sedan tidigare anställa semestervikarier och i går blev det klart att man även får anställa ersättare för personliga assistenter. På kommunen håller man nu på att analysera vad det nya varslet kommer att innebära för Ystad. - Jag har inte haft riktigt med tid att analysera detta än, säger Tommy Larsson, förhandlingschef på Ystads kommun som fick de nya uppgifterna i går morse och som fick ägna större delen av dagen att svara på frågor om vad varslet innebär. Enligt Tommy Larsson berörs knappt hälften av alla kommunalare i Ystad, runt 500 personer. - Det blir 25 procent av det totala antalet anställda i kommunen, säger Tommy Larsson. utebliven sophämtning Ronny Wiking driftschef inom teknik- och fastighet, hade under gårdagen betydligt fler frågor än svar på hur Ystadsborna kommer att drabbas om varslet nu träder i kraft. - Det verkar som det skulle bli märkbart för gemene man, säger Ronny Wiking. Den uteblivna sophämtningen är det som Ronny Wiking tror kommer att märkas mest. - Det är det som märks relativt fort. Soporna växer ganska fort framförallt i lägenhetsområden, säger Ronny Wiking.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons