Annons

Bedragare härjar i hamnen

Hamnområdet i Ystad har på nytt drabbats av fräcka växlingsbedrägerier. Enligt polisen har flera polska besökare blivit av med pengar under de senaste veckorna.
Ystad • Publicerad 22 december 2011

Förra fredagen förlorade en polsk man i 50-årsåldern drygt 6?000 kronor efter att ha blivit kontaktad av okända män när han promenerade mot färjeterminalen.

-En person som gick bakom mannen frågade efter vägen på polska och en person framför tappade sina pengar och ville kolla så killen bakom inte tagit hans plånbok, berättar Evert Eriksson, kommissarie vid Ystadpolisen.

Annons

Efter plånbokskontrollen fortsatte de tre männen sin promenad var för sig. Men när mannen i 50-årsåldern skulle köpa sin hemresebiljett upptäckte han att hans pengar var försvunna.

-Det fanns en enda riktig sedel kvar, resten var papperslappar. Det är skickligt genomfört, säger Evert Eriksson.

Stölder och växlingstrick med liknande upplägg har inträffat kring hamnen och färjeterminalen i Ystad vid flera tidigare tillfällen.

I somras greps tre män misstänkta för åtskilliga brott, men åklagaren beslutade släppa dem då bevisen mot dem inte var tillräckliga. Då hade flera polacker som jobbat i Norge blivit bestulna på sina förvärvade slantar strax innan hemresa. Stölderna inträffar ofta under helger då många gästarbetare reser.

Utredningarna försvåras ibland av att de drabbade hinner gå ombord på färjorna innan de upptäcker stölden. Polisen tror därför att mörkertalet kan vara stort. Att byta ut offrets sedlar mot en pappersbunt är ett klassiskt tillvägagångssätt och tricket sker med stor fingerfärdighet.

-De här brotten går i intervaller och är jättesvåra att klara upp, meddelar Evert Eriksson.

Ingen misstänkt har ännu kunnat gripas för de senaste växlingsbedrägerierna. Polisen har heller inga signalementsuppgifter att gå på.

Ann-Louise Olander
Frida Eriksson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons