Annons

Beslut om fri entré underkänns

Kultur-, turist- och fritidsnämnden kan inte ensamt besluta om fria entréer på muséerna i höst eller taxor och avgifter vid idrotts- och fritidsanläggningarna nästa år.
Ystad • Publicerad 4 juli 2002

Kommunalrådet Thomas Lantz (m) uppmanar därför nämnden att ta upp frågan på nytt. - Båda ärendena är felhanterade. Det är fullmäktige som beslutar om taxor och avgifter såvida det inte är delegerat till nämnden. Och det är det inte i detta fallet. Med dessa beslut rycker samtidigt nämnden bort underlaget för den budget som är lagd. Ärendena måste alltså behandlas på nytt av nämnden och sedan föreläggas fullmäktige efter behandling i kommunstyrelsen anser Lantz. Det var i början av juni som nämnden beslutade om fria entréer på de kommunala museerna under en försöksperiod på tre månader - perioden september-november. Vidare antog nämnden nya taxor och avgifter som trädde i kraft för några dagar sedan. Konstintendent Thomas Millroth på konstmuseet har reagerat kraftigt mot nämndens beslut om fria entréer. De kolliderar med årets upplaga av kulturbron och innebär minskade intäkter för konstmuséet. Han tyckte att beslutet var ett hån mot de demokratiska institutionerna. 1:e vice ordförande i nämnden, Gert Andersson (c), förstår Millroth. - Här jagar man honom med blåslampa för att få ekonomin att gå ihop. Därför är det vansinne att förstöra för honom på det här sättet. Nämnden har fått i uppdrag att arbeta in underskottet från tidigare år. Då kan man inte sväva ut så här. Men Gert Andersson är inte säker på att Thomas Lantz har rätt i sitt resonemang. - Jag var emot och reserverade mig i nämnden mot beslutet men det beror ju på att vi inte har pengar. Vi har en rambudget och minskar vi inkomsterna måste vi ta fram pengarna på annat sätt. - Men annars menar jag på att vi har rätt att själva fastställa taxor och avgifter. Vi hade i många år delegation inom fritidsnämnden och detsamma menar jag att vi fortfarande har i den sammanslagna nämnden. Vi fattade exempelvis beslut om fritt inträde under sportlovet utan att förhöra oss med fullmäktige. Det är orimligt om allt ska upp i fullmäktige. Museichef Håkan Nilsson tycker att tanken är god med fria entréer men att det i så fall måste relateras till ett nytt budgetår. I det här fallet blev beslutet fel. Muséerna i Ystad har enligt Nilsson en budgeterad intäkt på entréer som ligger på cirka 200.000 kronor per år. När försöket med fria entréer inleds i år sammanfaller det med kulturbron och en stor del av de budgeterade intäkterna försvinner. - Det är faktiskt tråkigt. Är det någon som betalar av underskottet i år är det Thomas Millroth som lyckats få hit Jirlow. Den utställningen är en stor succé. Gert Andersson kommer oavsett Thomas Lantz utspel att begära att ärendet med fria entréer tas upp till ny prövning i augusti. - Vi måste veta att vi kan få in pengar på annat sätt. Och det vet vi inte. Beslutet är helt tokigt.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons