Annons

Bil rasade av färjedäck

Föraren glömde lägga i en växel och dra åt handbromsen - vilket resulterade i att bilen ombord på Bornholmsfärjan Povl Anker kraschade från övre däck ner på en mindre lastbil parkerad på däcket under.
Ystad • Publicerad 19 november 2009
Povl Anker. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Povl Anker. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

På grund av stormen som drog in över Skåne på onsdagen ställde Bornholmstrafikken in turerna med snabbfärjan Villum Clausen på eftermiddagen och kvällen. Istället seglade den mer bastanta färjan Povl Anker turen mellan Rönne och Ystad.

- Povl Anker är vårt flaggskepp. Den kör i stort sett i alla väder, så länge det är säkerhetsmässigt försvarligt, säger Annette Timmermann, pressmedarbetare på Bornholmstrafikken.

Annons

Men färjan som avgick från Rönne 17.30 på onsdagen fick problem. När den skulle lägga till i Ystads hamn var vattenståndet oroväckande lågt, och stormen ven. Istället för att lägga till klockan 19.45 som planerat, fick färjan driva omkring utanför Ystad fram till klockan 23.38.

- De 180 passagerarna ombord tog det bra. Det var ingen panik. Några av dem var sjösjuka, men det är det alltid några som är, säger Annette Timmermann. Dessutom rasade en personbil ner från övre däck till däcket under när det stormade som värst.

- Bilen stod på hängdäck och föraren hade glömt sätta i en växel och handbromsen så bilen for ner på däcket under och landade på en mindre lastbil.

Lastbilen på undre däck fick en bula i taket men kunde trots kraschen köra vidare av färjan när den lagt till i Ystad. Personbilen var desto värre däran och fick lyftas av färjan med en lyftkran.

Brukar man inte kontrollera att alla bilar står stilla innan man seglar?

- Vi meddelar folk om att de ska dra åt handbromsen och att bilen har en växel i. Det ber vi folk om oavsett väder, säger Annette Timmermann.

Ångrar ni att ni trots allt körde turen från Rönne 17.30?

- Nej, folk har behov av att resa och vi har en tradition av att segla. Vi seglar så länge det är säkerhetsmässigt försvarligt och det var därför vi inte gick i hamn på utsatt tid.

När Povl Anker sent omsider kom i land i Ystad sent på onsdagskvällen stod en Bornholmsbuss och väntade i hamnen. Bussen körde sedan en del av passagerarna till Köpenhamn.

Torsdagens färjetrafik har inte påverkats av onsdagens storm, utan färjorna kör som vanligt.

Frida Eriksson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons