Annons

Billigare och mindre Ungdomens hus

Elever från olika mellan- och högstadieskolor blev de första som fick se den nya skissen på Ungdomens hus. Ett billigare hus, som kommunalrådet Thomas Lantz (m) dessutom lovade ungdomarna ska bli av.
Ystad • Publicerad 11 mars 2002
På ungdomsfullmäktige presenterades det nya förslaget till Ungdomens hus. Bild: Sprisse Nilsson
På ungdomsfullmäktige presenterades det nya förslaget till Ungdomens hus. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

I går hade ungdomsfullmäktige möte tillsammans med kommunalrådet och representanter från olika förvaltningar. När det var dags för arkitekten Olle Mårtensson att presentera sitt senaste förslag på Ungdomens hus sträckte både unga och vuxna på sig i bänkarna. - Ni är de första från allmänheten som får se den här skissen. Och det är väl rätt ordning tycker jag, sa Olle Mårtensson. Kommunledningen ratade i höstas ett förslag på att bygga om den gamla snickerifabriken vid Österporthallen till ett Ungdomens hus för elva miljoner kronor. För dyrt, blev beskedet. nästan halva priset Förslaget som visades i går har en prislapp på drygt sex miljoner. Nästan halva priset, alltså. - Det här kör vi på, lovade Thomas Lantz som verkade glatt överraskad. Efter att ha stötts och blötts i flera år ser Ungdomens hus ut att bli verklighet. Och enligt Olle Mårtensson kan allt vara klart för ett invigande till lussefirandet i år. Fritidschefen Staffan Görefält, som länge har arbetat för projektet, tror dock att det kan ta längre tid. Han hoppas att arbetet kan börja efter byggsemestern. Anledningen till att projektet blivit billigare än i höstas är att det skurits ner på komforten. Det vill säga färre toaletter, enklare kök, billigare material, men framför allt mindre yta. Endast tvåvåningshuset och det gamla torkskjulet till snickeriet ska byggas om. Den låga längan som vetter mot ÖP-hallen ska tills vidare lämnas orörd. Och priset är exklusive den lösa inredningen och en ljud- och ljusanläggning. Det bantade Ungdomens Hus kommer att innehålla ett kafé, konsertlokal, backstage-avdelning och vardagsrum. Björn Nilsson var bland deltagarna på måndagens ungdomsfullmäktige där det nya bantade förslaget för Ungdomens hus presenterades. Bild: Sprisse Nilsson." BORDER="0"Björn Nilsson var bland deltagarna på måndagens ungdomsfullmäktige där det nya bantade förslaget för Ungdomens hus presenterades. Bild: Sprisse Nilsson. Även om Ungdomens hus överskuggade mycket annat på mötet i går så fick ungdomsfullmäktige ett viktigt uppdrag av Thomas Lantz. - Det är viktigt att ungdomar och vuxna får igång en dialog, och det finns mycket att tala om. Därför efterlyser jag en ungdomspolicy, som vi kan lyfta in i det stora fullmäktige. Policyn ska innehålla ungdomars syn på skola, familj, drogförebyggande, miljö och så vidare. Den ska sedan ligga till grund för fullmäktiges beslut i ungdomsfrågor. En grupp med sju elever från olika skolor röstades fram för att arbeta med policyn.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons