Annons

Bland vargar och giraffödlor i Sandkogen

Det kan vara på sin plats att utfärda en varning för de farliga djuren i Sandskogen. Fast ta det bara lugnt - de är i trä.
Ystad • Publicerad 22 juni 2006
Nu var det invigt! Melker Lembke klipper det blågula bandet.
Nu var det invigt! Melker Lembke klipper det blågula bandet.Foto: 
Kolla in giraffödlan! Finns dom? Philip Severin, Ella Friis-Resman, Noa Londögård, Tuva gullberg, Malva Sigurd och Elsa Ottosson uppskattar de nya trädjuren vid Midsommarängen. Bild: Anette Sjöstrand
Kolla in giraffödlan! Finns dom? Philip Severin, Ella Friis-Resman, Noa Londögård, Tuva gullberg, Malva Sigurd och Elsa Ottosson uppskattar de nya trädjuren vid Midsommarängen. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Var är vargen? Förskloenbarnen jagade på egen hand rätt på sina nya lekkamrater.
Var är vargen? Förskloenbarnen jagade på egen hand rätt på sina nya lekkamrater.Foto: 

Sandskogen intill Midsommarängen fick i går fyra nya djur i form av en varg, en giraffödla, en fiskanka och en skånsk sengångare. I trä visserligen men inte desto mindre imponerande och magnifika.

Efter att ha låtit förskolebarnen på I ur och skur, Kantarellen, Bladlusen och Marielund teckna fantastiska sagodjur har skulptören Mårten Landgren med inspiration från dessa skapat fyra sagodjur i trä.

Annons

I går var det dags för de ursprungliga kreatörerna, alltså barnen, att inviga, inspektera och testklättra och detta skedde högtidligt. Först fick Melker Lembke äran att klippa det blågula bandet. Sedan var det full fart för alla barnen in i skogen för att klura ut var djuren fanns.

- Jag ser ett!

- Kolla!

- Får man klättra upp på dem?!

Av de första intrycken kan man konstatera att barnen är glada åt sina nya lite konstiga djurvänner. Också konstnären verkar nöjd med resultatet av sitt arbete. En och en halv månad har det praktiska skapandet av de fyra skulpturerna tagit.

- Fast tankearbetet har ju pågått längre, konstaterar Mårten Landgren. Jag fick ett tjugotal teckningar från barnen och det finns element från alla i de fyra skulpturerna. Utmaningen har varit att skapa djur som både är vackra för vuxna att se på och som håller för klättring. Skulpturerna ska hålla för användning.

Med tanke på hur populära de fyra trädjuren var i går på invigningen kan man tänka sig att de kommer att klättras på rejält framöver.

Joel Eriksson

0411-557846

joel.eriksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons