Annons

Bluffpolis försökte lura kvinna till annan ort: ”Vi jobbar inte så”

På måndagen ringde en man upp en kvinna i 75-årsåldern i Ystad och utgav sig för att vara polis. Kvinnan larmade den riktiga polisen.
– Vi vill verkligen få ut det till allmänheten – det är inte på det här sättet polisen jobbar, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscetral.
Ystad • Publicerad 6 januari 2020

Kvinnan blev uppringd av en man som sa att han var polis och att kvinnan hade blivit utsatt för en så kallad skimning, ett slags kontokortsbedrägeri. Mannen bad kvinnan att lämna Ystad och ta sig till en annan ort för att försöka identifiera de personer som bluffpolisen påstod att man gripit, misstänkta för att ha bedragit kvinnan.

Kvinnan fattade misstanke och ringde polisen.

Annons

– Det kan inte nog understrykas att det inte är så här polisen jobbar. Vi ber inte folk ta sig till annan ort och vi ber inte folk om kontokortsuppgifter över telefon. Det gör inte heller banker, säger Rickard Lundqvist, som menar att vi ser en våg av liknande brott.

– Just för tillfället ser vi en trend i åldringsbrotten, de här försöken till bedrägeri, över hela regionen. Oftast drabbar det kvinnor födda kring 1920 och till och med äldre. Vi ber de äldre att vara uppmärksamma på det här, och vi ber anhöriga till äldre vara uppmärksamma på att sånt här händer, säger Rickard Lundqvist.

Polisen uppmanar den som fattar minsta misstanke eller känner minsta olustkänsla över ett misstänkt telefonsamtal, att följa sin olustkänsla och kontakta polisen.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons