Annons

Bodhi Bjerregaard omkom i sjödramat

Varm, generös och jordnära. Så beskriver prosten Jan Wenzelberg Ystadsbon och prästen Bodhi Bjerregaard, tidigare journalist och medarbetare under många år på Ystads Allehanda, som dog i en sjöolycka i helgen.
Ystad • Publicerad 7 december 2011
Bodhi Bjerregaard på älskade skutan Alfhild. Ljuset tändes till hennes minne på Ystadsredaktionen på måndagen.
Bodhi Bjerregaard på älskade skutan Alfhild. Ljuset tändes till hennes minne på Ystadsredaktionen på måndagen.Foto: Mark Hanlon

- Vi är chockade och mycket ledsna, säger Jan Wenzelberg.

Så sent som i fredags skrev Bodhi Bjerregaard på Facebook att hon gladde sig för det nya jobbet som skärgårdspräst på Blidö i Roslagen. Hon skulle tillträda i januari och skulle under helgen segla upp båten till Roslagen.

Annons

Bodhi Bjerregaard lämnade Oskarshamn där hon jobbat som präst och tillsammans med sin man bott ombord på skutan Alfhild, med tidigare hemmahamn i Ystad.

I Roslagen skulle femtioåriga Bodhi Bjerregaard tillträda en tjänst som komminister.

Bodhi Bjerregaard arbetade under 20 år på Ystads Allehanda. Beskedet om hennes död mottogs på måndagen på redaktionen med bestörtning, sorg och känslor av overklighet.

Även i Sövestads församling var sorgen stor.

- Jag var personligen vän med henne och min tankar går nu framförallt till hennes anhöriga. Jag kände Bodhi som en beläst, kunnig och seriös person. Samtidigt var hon varm, generös och jordnära som få. Sorgen är tung och frågorna många, men jag delade ändå hennes övertygelse om att livet är evigt och trots allt större än döden, säger Jan Wenzelberg.

Bodhi Bjerregard arbetade under flera år på Ystads Allehanda i Skurup och sedan på huvudredaktionen i Ystad där hon hade hand om bland annat barnsidor och Läsarnas utkik, med bidrag från läsarna. Hon var också under en period ordförande i fackklubben. När hon slutat på tidningen fortsatte hon att skriva, nu som krönikör.

- Jag har bara goda saker att säga om Bodhi. Hon var en rejäl och duktig journalist. Hon var skicklig och hade god kontakt med läsare och kollegor, säger Staffan Björnberg, tidigare chefredaktör på Ystads Allehanda.

Mitt i livet sadlade Bodhi Bjerregaard om och började studera till präst. Hon prästvigdes för två år sedan och arbetade sedan som pastorsadjunkt i Vollsjö församling. Därefter fick hon jobb i Karlskrona och Oskarshamn. Under tiden i Blekinge bodde hon och maken i Karlskrona ombord på skutan men hade kvar sitt hus i Folkestorp utanför Ystad.

Bodhi Bjerregaard växte upp i Oxelösund. Hon var en sökande person och var under en period i sin ungdom med i den buddistiskt influerade Bhagwanrörelsen. Då fick hon också namnet Bodhigyan som hon behöll och förkortade till Bodhi

Under sin tid i Ystad var hon aktiv scout och var så sent som i somras med på den stora världsscoutlägret Jamboreen på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Hon var också aktiv i Sövestads församling som kyrkvärd och i arbete med konfirmander.

Hon lämnar man och tre barn efter sig.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons